Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vládní koalice nenalezla shodu ohledně vázání peněz ve školství

Vládní koalice nenalezla shodu ohledně vázání peněz ve školství

Praha 20. března (ČTK), autor:     Jakub Dospiva vju

Koaliční strany ani po dnešní schůzce na vysoké úrovni nenalezly shodu nad podobou vázání výdajů v rozpočtových kapitolách v letošním roce. Ministr školství Josef Dobeš (VV) nadále nesouhlasí s nutností ušetřit ve svém resortu 4,5 miliardy korun. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) bude příslušný materiál i přes nynější neshody ve středu předmětem jednání vlády.

    "Věci veřejné říkají ne. Nedohodli jsme se, ale budeme se ještě snažit hledat řešení," poznamenal Dobeš při odchodu z asi hodinového jednání s premiérem Petrem Nečasem (ODS), Kalouskem a několika dalšími zástupci koaličních stran. Vláda je rozhodnutá v letošním rozpočtu vázat výdaje za 23,6 miliardy korun.

    Kabinet dnes čelí v Poslanecké sněmovně hlasování o nedůvěře vyvolanému opozicí. Ani nynější neshoda nad vázáním výdajů ve školství však podle Dobeše neznamená, že by VV nehlasovaly pro zachování koaliční vlády.

    Kalousek po schůzce zdůraznil, že diskuse o vládních politických prioritách při vázání výdajů je legitimní. "Vláda má svaté právo rozhodnout se, že některé priority budou kráceny méně. Ovšem za tu cenu, že některé jiné budou kráceny více," upozornil ministr financí.

    Věci veřejné dnes podle Kalouska nevysvětlily, odkud případně nahradit snížené vázání výdajů ministerstva školství. Ministr doufá, že to strana oznámí ve středu na jednání vlády.

    "Na tom, že školství bude ta nejvyšší priorita, se, doufám, jsme schopni shodnout všichni. Otázka je té míry," poznamenal Kalousek.

    Ekonomický expert Věcí veřejných Michal Babák novinářům řekl, že strana odmítá šetřit na učitelích a vzdělanosti. "Opět připomínáme, že v kapitolách všeobecné pokladní správy a státního dluhu je velmi významná rezerva v minimální výši 20 miliard korun," poznamenal. Proto podle názoru VV není důvod sahat na rozpočet ministerstva školství.

    Podle návrhu ministerstva financí by kapitoly státního rozpočtu s výdaji do jedné miliardy korun měly mít podle návrhu ministerstva financí plošně vázány 1,5 procenta výdajů, ostatní kapitoly rozpočtu pak 3,95 procenta výdajů.

    Materiál vláda už projednávala, vrátit by se k němu měla ve středu. "Myslím, že nemá smysl tuhle diskusi protahovat. Buď tu vůli máme nebo nemáme," dodal ministr financí.




Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.








Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:52

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze