Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Na Dobeše se sypou žaloby. Kvůli Plzni

Na Dobeše se sypou žaloby. Kvůli Plzni

16.3.2012, Rubrika: Česká republika, Strana: 12, Autor: KATEŘINA PERKNEROVÁTéma: Univerzita Karlova

Akreditační komise podala trestní oznámení a podnět nejvyššímu státnímu zástupci. Právníci budou mít žně


Praha – Spor o právnickou fakultu v Plzni dostal po rozhodnutí ministra školství o prodloužení její akreditace do roku 2016 zajímavý rozměr. Právnický. Na Josefa Dobeše podali kvůli nezákonnému postupu trestní oznámení Akreditační komise (AK), bývalý student plzeňských práv Martin Marek i Dobešův předchůdce Ondřej Liška.

„Nejpozději v pondělí členové komise odešlou v téže věci Nejvyššímu státnímu zástupci podnět k podání žaloby ve veřejném zájmu,“ potvrdila Deníku ofenzivní kroky AK její předsedkyně Vladimíra Dvořáková. Ta trvá na tom, že po přijetí vysokoškolského zákona v roce 1998AK není poradním orgánem ministra a jako jediná může rozhodovat o tom, zda je vysoká škola způsobilá k výuce daného studijního programu.

„Bývalá ministryně Miroslava Kopicová vydala deklaraci pro Evropskou asociaci akreditačních agentur, že AK je zcela nezávislou institucí,“ dodala profesorka Dvořáková. Ministerstvo jako správní orgán podle ní nemůže zvrátit věcný obsah stanovisek AK, ale pouze kontrolovat jejich procesní správnost. K tomuto výkladu má blízko i zdůvodnění, které při zamítnutí stížnosti jedné ze studentek právnické fakulty nedávno poskytla soudkyně Ústavního soudu Ivana Janů: „Ministerstvo školství sice nesmí prodloužit akreditaci studijního programu, pokud k tomu nedala Akreditační komise souhlasné stanovisko, je ale oprávněno ji vyzvat k novému jednání.“

Proti ministrově postupu se překvapivě postavilo i 225 posluchačů a učitelů Filozofické fakulty ZČU. „Zásadně odmítáme argument o záchraně stovek studentů právnické fakulty ve chvíli, kdy její existence odborně i profesně poškozuje tisíce studentů, učitelů a absolventů ZČU, a to ze všech fakult,“ stojí v jejich prohlášení.

S ministrovým postupem projevili hlasitý nesouhlas i studenti Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Happening nazvaný Tleskáme nejlepšímu ministrovi školství proběhl ve středu večer po skončení přednášky Vladimíry Dvořákové Klientelismus v Čechách. Přítomní studenti si kladli otázku, zda „vůbec žijeme v právním státě“.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:51

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze