Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Převrat ve školství se odkládá, ministr stáhl Dobešovu reformu

Převrat ve školství se odkládá, ministr stáhl Dobešovu reformu

8.6.2012    Mladá fronta DNES    Strana 5    Z domova, autor: (hv)       


Oddaluje se tím i rozhodnutí o školném či zápisném

PRAHA Ministr školství Petr Fiala ustupuje od kontroverzní vysokoškolské reformy svého předchůdce Josefa Dobeše. Stáhl připravovaný zákon o vysokých školách a oznámil, že jeho úřad přepracuje i zákon o finanční pomoci studentům. Velké změny ve školství, proti kterým protestovali někteří studenti i učitelé, se tak prozatím odkládají.

            Fiala včera řekl, že už vůbec nepočítá se školným. „Zavedení školného není v programu této vlády,“ vysvětlil. Zároveň však upozornil, že Česko, stejně jako jiné státy, bude muset brzy vymyslet, jak studenty do financování škol zapojit.

            „V České republice mluvíme o zavedení poplatku za zápis. Já se přikláním k myšlence, že bychom celou poplatkovou agendu reformovali,“ řekl neurčitě ministr. I když jeho slova nejsou konkrétní, pro studenty znamenají, že se odkládá doba, kdy budou za studium platit.

Méně studentů i peněz

Ministerstvo včera také oznámilo, že se dohodlo s univerzitami na snížení počtů studentů pro příští rok. Chce tak ušetřit. „Celkový limit počtu studentů klesne o pět procent a limit počtu studentů přijímaných do prvních ročníků téměř o deset procent,“ oznámil úřad.

            Vysoké školy tímto krokem přijdou o část peněz od státu, které se vážou právě k počtu studentů. Resort však slibuje, že výpadek by nemusel být citelný.

            Fialův náměstek a někdejší rektor Univerzity Karlovy Ivan Wilhelm podotkl, že vysoké školy limity nemusí respektovat. Bude je to však něco stát. „Případné nadlimitní studenty si budou hradit z vlastních zdrojů,“ uvedl Wilhelm.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:44

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze