Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Sněmovna podpořila snahu TOP 09 zlepšit situaci studujících matek

Sněmovna podpořila snahu TOP 09 zlepšit situaci studujících matek

    Praha 20. června (ČTK), autor:     mhm mkv

Sněmovna přes námitky vlády podpořila návrh poslanců z TOP 09, aby matky vysokoškolačky neplatily za prodloužení studia kvůli mateřské a rodičovské dovolené. Novela jim má zachovat také studentské výhody. Předlohu před dalším schvalováním projedná podle dnešního rozhodnutí dolní komory její školský výbor.

    Novelu zákonů o vysokých školách a o státní sociální podpoře předložili předsedkyně sněmovního školského výboru Anna Putnová a předseda poslanců TOP 09 a STAN Petr Gazdík. Jejich cílem je mimo jiné motivovat vysokoškolačky, aby se nebály mít v době studií děti.

    Doba přerušení studia by se podle novely po uznanou dobu rodičovství nezapočítávala do maximální možné délky studia. Pokud totiž kdokoli studuje o více než rok nad stanovenou dobu, musí si další prodloužení platit. Poplatky se přitom mohou pohybovat v řádu desetitisíců za semestr. Studující matky sice nyní mohou školu přerušit, ale ztrácejí tím status studentky a s tím spojené výhody.

    Ministerstva předloze vytýkala, že by tato změna zvýšila výdaje státního rozpočtu na sociální dávky a netýkala by se studentek středních a vyšších odborných škol. Putnová k tomu uvedla, že zvýšení výdajů rozpočtu by nebylo nijak enormní, neboť by se týkalo jen dětí matek do 26 let věku.

    Studentka matka, která nikdy dřív nepracovala, nyní nemá nárok na peněžitou pomoc v mateřství, nemůže si ani zvolit rychlost čerpání rodičovského příspěvku. Po dobu devíti měsíců má nárok na příspěvek 7600 korun a následně ve výši 3800 korun. V současné době na univerzitách studuje na tisíc vysokoškolaček sedm studentek matek.


Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.







Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:45

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 31.05 2024 17:22 , © Univerzita Karlova v Praze