Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Fiala stáhl VŠ zákon a překope školné

Fiala stáhl VŠ zákon a překope školné

8.6.2012    Právo    Strana 2    Zpravodajství, autor: Jiří Mach       


Vysoké školy mohou slavit. Po masových protestech a výměně ministra školství se nový šéf resortu Petr Fiala rozhodl stáhnout věcný záměr zákona o vysokých školách.

            Reformní kroky chce ministr prosazovat formou novel stávajícího zákona a vždy po široké diskusi.

            Výrazně hodlá sáhnout do druhého diskutovaného zákona, který měl zavést školné. Nyní chce prosazovat administrativní poplatek či zápisné, a to tak, aby ani do budoucna nebylo možné skrze zákon otevřít cestu ke školnému.

            „Rozhodl jsem se, že už nebudeme pokračovat v přípravě VŠ zákona a nepředložím ho vládě. Odpovídá to očekávání akademické obce i odborné veřejnosti a věřím, že tak dosáhneme reforem vysokoškolského systému,“ poznamenal včera po jednání s Českou rektorskou konferencí Fiala.

            Podle něj je třeba přepracovat koncepci návrhu zákona o tzv. odloženém školném, který počítal s tím, že studenti budou platit až desetitisícové částky za semestr a půjčí si na to u banky. Splácet půjčky měli až po studiu, jakmile by dosáhli určité výše mzdy.

            „Nebudeme na něm pracovat tak, aby připravil cestu na budoucí možné školné, ale aby pomohl studentům, kteří by měli problémy s životními náklady při studiu,“ řekl ministr.

            Podle něj je ale při současném masovém vzdělávání studentů zavedení spoluúčasti nutné. „Přikláním se k myšlence, že bychom celou poplatkovou agendu změnili a v rámci toho bychom se zabývali i zápisným,“ naznačil vývoj. Dosud se mluvilo o částce až 8000 korun ročně.

            Fialovo rozhodnutí stáhnout věcný záměr VŠ zákona si pochvaloval stínový ministr Marcel Chládek (ČSSD) i studenti. „Rozhodnutí vítáme, protože jsme stažení věcného záměru několikrát žádali,“ řekl Právu šéf Studentské komory Rady VŠ Miroslav Jašurek.

Připravíme pomoc studentům, kteří by měli problémy s životními náklady Petr Fiala






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:44

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze