Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Červen 2012
Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministr školství Fiala se rozhodl stáhnout chystanou reformu VŠ

Ministr školství Petr Fiala se rozhodl stáhnout návrh kontroverzní reformy vysokých škol. Reformní změny neupraví nový zákon, ale jen novela nynějšího vysokoškolského zákona. Návrh druhého sporného zákona o finanční pomoci studentům ministr přepracuje, norma nebude už vázána na školné. Fiala to oznámil novinářům po jednání s rektory. Premiér Petr Nečas (ODS) ČTK sdělil, že Fialovy kroky mají jeho podporu. Ministrovo rozhodnutí uvítali i rektoři.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Fiala stahuje reformu VŠ

Ministr školství Petr Fiala stahuje návrh kritizované reformy vysokých škol. Chce ji řešit jen novelou dosavadního vysokoškolského zákona. Návrh zákona o finanční pomoci studentům pak přepracuje. Dál ale uvažuje o zápisném. Radka Kvačková z Lidových novin. Dobrý večer.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Reforma vysokých škol

Dlouho diskutovaná reforma vysokých škol bere v dosavadní podobě za své. Oznámilo před necelou hodinou ministerstvo školství s tím, že nový šéf resortu Petr Fiala chce místo úplně nového zákona prosadit novelu stávající legislativy. A sporný zákon o finanční podpoře studentů už nebude postavený na školném. Proti změnám ve fungování univerzit z pera bývalého ministra Josefa Dobeše se ozvali akademici i studenti. Hrozilo podle nich, že školy ztratí svou svobodu a naopak nepřípustný vliv na ně získají politici a byznysmani. Já zvu do vysílání rektora ČVUT Václava Havlíčka, dobrý den.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Reforma vysokého školství se odkládá

Kritizovaná reforma vysokého školství se odkládá. Ministr školství Petr Fiala dnes po setkání s rektory univerzit oznámil, že stáhne příslušný návrh zákona. Ministerstvo už také nepočítá se zavedením školného. Místo něj by ale studenti mohli platit takzvané zápisné. Ve spojení jsme teď s rektorem Masarykovy univerzity Mikulášem Bekem, dobrý večer.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Fiala se zbavil Dobešovy reformy

Ministr školství Petr Fiala vystavil stopku připravovanému kompletně novému vysokoškolskému zákonu z pera jeho předchůdce Josefa Dobeše. Místo zbrusu nové normy chce jít cestou novel stávajícího zákona. „Vytvoří se tak prostor pro to, udělat reformy v poměrně brzké době,“ řekl včera Petr Fiala po jednání s rektory. Jeho cílem je, aby se s návrhem ztotožnila odborná veřejnost a akademická obec.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Fiala stáhl VŠ zákon a překope školné

Vysoké školy mohou slavit. Po masových protestech a výměně ministra školství se nový šéf resortu Petr Fiala rozhodl stáhnout věcný záměr zákona o vysokých školách. Reformní kroky chce ministr prosazovat formou novel stávajícího zákona a vždy po široké diskusi.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysoké školy letos vezmou o desetinu méně studentů

Mnozí studenti mají za sebou přijímačky na vysoké školy, další se na ně chystají a teď se dozvídají špatnou zprávu. V září usedne ve VŠ lavicích méně studentů než loni. Takový je výsledek včerejší dohody ministerstva školství s vysokými školami o počtech studentů na rok 2012/2013. Celkový dohodnutý limit počtu studentů klesne o pět procent, limit počtu studentů přijímaných do prvních ročníků téměř o deset procent.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministerstvo zaplatí univerzitám o pět procent méně studentů

Do prvních ročníků vysokých škol by od září mělo nastoupit téměř o deset procent méně studentů než v tomto akademickém roce, ministerstvo školám na víc nedá peníze. Celkem zaplatí ministerstvo školám o pět procent studentů méně. Úřad to dnes sdělil v tiskové zprávě. Ministerstvo bude školám peníze rozdělovat podle kvality vzdělávání. V roce 2013 by přitom univerzity mohly dostat celkově stejné množství peněz jako letos, čekaly pokles.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministr Fiala zastavil Dobešovu reformu

Studenti nebudou platit školné, ale zápisné zůstává dál ve hře Chystaný vysokoškolský zákon nahradí novela. Není jasné, co v ní bude. Návrh reformy vysokých škol smetl ministr školství Petr Fiala ze stolu. Po včerejší schůzce s rektory tak padá například kritizované školné, nejistá je i plánovaná širší spolupráce škol s podnikateli.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zpět do bodu nula. Fiala stopl Dobešovu reformu

Návrh reformy vysokých škol smetl ministr školství Petr Fiala ze stolu. Po včerejší schůzce s rektory tak padá například kritizované školné, nejistá je i plánovaná širší spolupráce škol s podnikateli.

Dětský uzel aktuálního dokumentu ČSSD: Ve školství se kupí problémy, Fiala přešlapuje na místě

Ve školství se kupí problémy, nový ministr Petr Fiala ani po měsíci ve funkci stále neřekl, jak je chce řešit. S touto kritikou dnes vystoupil senátor a stínový ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Fiala zatím zastavil reformu regionálních škol a rozhodl o tom, že plzeňská práva nemohou přijímat nové studenty. Podle Chládka se ministr v některých krocích inspiroval plány sociální demokracie, v dalších případech jsou mu prý připraveni pomoci. Reakci ministerstva ČTK zjišťuje.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Neúspěch u přijímaček na VŠ? Mohou vás zachránit druhá kola

Nové termíny nabízejí veřejné vysoké školy, jimž se nepodařilo „naplnit stavy“. Sledujte webové stránky a hlídejte si data.

Neplatí, že školy, kam se každoročně hlásí mnoho zájemců, už pro ty letošní definitivně zavřely dveře. Například na ekonomických či filozofických fakultách se najdou obory, kam budou brát zájemce i ve druhém kole.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Co Čech, to vysokoškolák

Když se ještě vedly urputné debaty o školném, zaklínali se na slovo vzatí odborníci, že bez jeho urychleného zavedení naše vysoké školství zkolabuje. Školy nebudou mít peníze, studenti nebudou mít motivaci ke studiu, učitelé nebudou brát vážně výuku, děti chudších rodin se ke studiu vůbec nedostanou.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Odvolalo se 3500 studentů. Cermat si myje ruce

Vlastní zpráva Odvolání proti maturitě podalo už bezmála tři a půl tisíce studentů. Drtivá většina odvolání se týká slohových prací u maturitní zkoušky z češtiny. Studenti se nesmířili s hodnocením Centra pro přípravu maturity (Cermat) a napadají objektivitu jeho hodnocení.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vláda chce šetřit peníze i na rozvoj vědy

Já jsem udělal všechno, co jsem mohl, snesl jsem premiérovi všechny argumenty. Z mého pohledu to je zhruba tak jako jedna a jedna rovná se dvě, není to ani jedna a půl, ani dvě a půl. Čili pan premiér slyšel všechny argumenty, slíbil, že je bude brát vážně, já se neodvážím odhadnout šance. Musím říct ale zcela otevřeně, teď mluvím jako předseda instituce, která má kapitolu v rozpočtu, kdyby tento rozpočet v té pro Akademii věc nevýhodné podobě schválila vláda, budeme určitě lobbovat v parlamentu, budeme určitě lobbovat v Senátu. Já doufám, že se najde dostatek rozumných poslanců a senátorů, kteří našim argumentům budou rozumět.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zničí eurofondy vědu a školství?

Nejen Nečasova, ale i předchozí vlády v posledních letech tvrdily, že evropské strukturální fondy výrazně zlepší jak situaci českého školství, tak i vědy. Kvůli ohromným sumám, o které se celkově jedná, vznikla určitá rivalita mezi mimopražskými a pražskými institucemi. A protože se jedná o peníze určené především pro vyrovnání ekonomické úrovně různých regionů v Evropské unii, je Praha z jejich přímého užití vyloučena a zřejmě také nejvíc doplatí na výsledky auditů a jejich důsledky v podobě zastavení čerpání těchto financí. Evropské peníze se tak pro školství a vědu stávají darem danajským.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Stát přišel o dvě stě milionů. Tři úřady se hádají, kdo za to může

České dráhy tvrdí, že neudělaly chybu, stejně jako ministerstvo školství a Univerzita Karlova. Přitom protikorupční policie teď zkoumá, za jakých okolností tyto instituce nejprve prodaly a následně koupily dva navzájem propojené domy na lukrativní adrese v centru Prahy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Češi objevili vzorec biodiverzity

Česko-americký tým výzkumníků odhalil univerzální matematický vztah popisující závislost počtu druhů organismů na velikosti plochy. Jejich studii zveřejnil časopis Nature.

Matematický vzorec, který popisuje závislost počtu druhů obratlovců na ploše v rámci celých kontinentů, může podle autorů pomoci odhadnout například počet druhů, které by vymřely, pokud bychom zničili jejich prostředí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysoké školství v Česku

Vysokoškoláků bude míň, tedy přesněji řečeno, ministerstvo školství jich zaplatí míň, asi o 10 procent. Je to dobře, anebo je to spíš chyba? Ušetří se tím nějaké peníze? Ne v každém případě tomu tak musí být. Jak je to vůbec s financováním vysokých škol u nás? A není jich moc? Dnes můžete v Hyde Parku debatovat právě o českém vysokém školství s rektorem Vysokého učení technického v Brně Karlem Raisem. Dobrý večer. Pane profesore, dobrý večer. Vítejte u nás v Hyde Parku.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Sněmovna podpořila snahu TOP 09 zlepšit situaci studujících matek

Sněmovna přes námitky vlády podpořila návrh poslanců z TOP 09, aby matky vysokoškolačky neplatily za prodloužení studia kvůli mateřské a rodičovské dovolené. Novela jim má zachovat také studentské výhody. Předlohu před dalším schvalováním projedná podle dnešního rozhodnutí dolní komory její školský výbor.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Převrat ve školství se odkládá, ministr stáhl Dobešovu reformu

Ministr školství Petr Fiala ustupuje od kontroverzní vysokoškolské reformy svého předchůdce Josefa Dobeše. Stáhl připravovaný zákon o vysokých školách a oznámil, že jeho úřad přepracuje i zákon o finanční pomoci studentům. Velké změny ve školství, proti kterým protestovali někteří studenti i učitelé, se tak prozatím odkládají.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:43

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze