Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vládní truc zdravému rozumu

Vládní truc zdravému rozumu

27.7.2012    Právo    Strana 6    Publicistika, autor: Jiří Zlatuška       


Ve středu vláda odmítla návrh novely zákona o specifických zdravotních službách z dílny sociálních demokratů, která měla zrušit zbytečně zavedené zdravotní prohlídky u činností konaných na dohodu o provedení práce.

            Povinné prohlídky měly zůstat jen pro zaměstnance v pracovním poměru, jak tomu bylo do 1. dubna. Vláda tím podpořila analogii zacházení s občany před nefungujícími úředními okénky sociálních úřadů nebo evidence motorových vozidel.

            Na problém, který byl bez jakéhokoli věcného zdůvodnění od 1. dubna letošního roku v zákoně zaveden, upozornila již v dubnu Rada vysokých škol (RVŠ). Výrazně negativně totiž dopadá na studenty, a nejen na ně. Ztěžuje jim sezónní brigády a navzdory (neplněnému) záměru zavést finanční pomoc studentům výrazně zvyšuje náklady na tento druh práce, a tedy i možnosti studentů si přivydělat.

            RVŠ vypracovala i návrh novely, který politikům odešel kompletně připravený již v květnu. Předběžně získal podporu ministerstva školství a vše bylo připraveno na jeho rychlé přijetí ještě na červnové schůzi Sněmovny. Poslanci ho ale na jednání nepředložili. Ministr zdravotnictví podle všeho pocítil potřebu se s novelou předvést jako se svým dílem. Od té doby návrh leží na ministerstvu zdravotnictví a někdo tam prý na dávno hotovém textu usilovně pracuje.

            V této situaci hlemýždí tempo koaličních politiků bez problémů překonali sociální demokraté. Vláda se ovšem urazila. Věcný obsah přece nelze nadřadit nad hledisko politické. Návrh z opozičního politického tábora proto na svém jednání odmítla navzdory jasné potřebě co nejrychlejšího zavedení takové změny.

            Nejde ale zdaleka jen o otravování brigádníků zbytečnými procedurami a zvyšování nákladů pro jejich zaměstnavatele. Týká se výrazně uplatňování mezinárodních standardů v oblasti hodnocení vědecké práce, což kompetenčně spadá přímo pod premiéra Petra Nečase jako předsedu Rady pro výzkum, vývoj a inovace. Formou dohody o provedení práce jsou sjednávána i vypracování oponentních posudků na vědecké projekty, disertační práce, habilitační a profesorská řízení.

            Zákon ovšem od 1. dubna stanoví fikci nezpůsobilosti k výkonu práce u každého, kdo zdravotní prohlídkou neprojde. To je fatální, když jde o posudky zadávané zahraničním oponentům ve veřejných soutěžích ve výzkumu a vývoji, zejména při posuzování projektů vybíraných v grantové nebo technologické agentuře. Pro brigádníka je zdravotní prohlídka nepříjemností, pro zahraničního vědce, který má posoudit návrh projektu, je její provedení prakticky nemožné.

            Veřejné soutěže ve výzkumu a vývoji tak budou hodnoceny na základě posudků vypracovávaných oponenty, kteří podle v současné době účinného zákona nejsou k provedení takové práce způsobilí, a na základě fakticky ilegálních posudků pak budou rozdělovány veřejné prostředky. Pokud by se postupovalo podle práva, měly by být všechny v současné době probíhající soutěže zrušeny, protože není možné přihlášky do nich korektně vyhodnotit. České vědecké týmy by se v takovém případě mohly rovnou postavit do fronty na podporu v nezaměstnanosti.

            Postup vlády v dané situaci vypadá jen jako politický truc. Pomalí vládní politici nastavili nohu rychleji postupujícím autorům potřebné novely.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:43

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze