Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Fiala: Maturity budou mít od příštího roku jen jednu úroveň

Fiala: Maturity budou mít od příštího roku jen jednu úroveň

17. 7. 2012; ČTK; autor: kli rot

Praha - Státní maturity by měly mít od příštího roku jen jednu úroveň, opravování písemných prací z češtiny se vrátí na školy. Novinářům to dnes řekl ministr školství Petr Fiala s tím, že mu to doporučila jím ustavená skupina odborníků a jejich doporučení chce respektovat. Maturity letos provázela řada problémů. Ministr chtěl zkoušku změnit tak, aby byla jednodušší a levnější. Změny podle něj ušetří desítky milionů korun.

Pro příští dva roky by také měly zůstat povinné jen dva předměty, a sice čeština a u druhého předmětu cizí jazyk nebo matematika. Původně měly být od příštího roku povinné předměty tři. Uvedené změny mají platit pro nadcházející dva roky, poté se uvidí, co dál.

"Já věřím, že se nám těmito opatřeními podaří obnovit důvěru v tento typ státní zkoušky," uvedl Fiala, proč po dvou letech od spuštění chystá revizi maturit. Maturity se letos potýkaly s problémy při testech z matematiky a hodnocení písemných prací z češtiny. Proti výsledkům se už odvolalo více než 8000 studentů, před rokem jich bylo jen 1414.

Studentům vadil u letošních zkoušek hlavně nový způsob hodnocení písemných prací, které opravovali externí hodnotitelé. Od příštího roku by ale měly slohové práce opět opravovat učitelé na školách, hodnocení by mělo být srozumitelnější. Maturity poznamenaly i příliš těžké testy z matematiky, výsledky se poté musely zmírňovat.

V odborné skupině zasedli například ředitel soukromého pražského gymnázia PORG Václav Klaus mladší, senátor a dlouhodobý kritik maturit Marcel Chládek (ČSSD) nebo Ondřej Hausenblas z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Ti mají navrhnout i změny maturit od roku 2015.

U státních maturit letos propadlo 21,2 procenta studentů, oproti loňsku stoupla neúspěšnost o 1,7 procentního bodu.


Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:43

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze