Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Jednu úroveň maturit vysoké školy uvítaly

Jednu úroveň maturit vysoké školy uvítaly

19. 7. 2012; Lidové noviny, Rubrika: Domov, Strana: 4; Autor: BARBORA ŘÍHOVÁ

PRAHA Studenti mají větší šanci, že jim státní maturita otevře cestu na vysokou školu.

Ministr školství Petr Fiala se rozhodl zrušit dvě úrovně obtížnosti státní zkoušky, což univerzity kvitují. Do budoucna by se tak mohl rozšířit seznam škol, které výsledky maturit zohledňují u přijímacího řízení.

„Jedna úroveň stačí, jsme pro ten nejjednodušší hodnoticí proces,“ řekl LN prorektor ČVUT pro vnější vztahy Jiří Bíla.

Paradoxem je, že těžší verze se zaváděla právě kvůli tomu, aby si ji volili gymnazisté a aby jim to pomohlo k přijetí na vysokou školu. K tomu ale nedošlo. Těžší verzi zkoušek si v tomto roce vybraly čtyři procenta maturantů a brát v potaz státní zkoušku se rozhodlo jen minimum škol. To by se ale teď mohlo změnit.

„Pro nás nejsou zajímavé známky. My potřebujeme pořadí lidí srovnané do percentilu, potřebujeme mít ty lidi seřazené. A na to je lepší jedna úroveň,“ řekl rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.

Ministerstvo školství se chystá i na revizi obsahu maturitních testů. Vminulosti se často objevovala kritika, že jsou otázky triviální nebo že se testují spíše studijní předpoklady než znalosti. Podle Univerzity Karlovy je ale důležité, aby se univerzity na obsahu testů také podílely. „Musí s námi více jednat. Je špatně, když je to stylem: My jsme vám to tady připravili a vy, vysoké školy, to berte. Akdyž neberete, tak jste nekooperativní,“ zdůraznil prorektor UK pro strategii Stanislav Štech.

Přijímací zkoušky, to je úplně jiný typ testů

Zároveň se ovšem vysoké školy shodují na tom, že státní maturity nemohou nikdy úplně nahradit přijímací zkoušky. „Státní maturita je ověřovacím testem, kdy zjišťujete, jestli má člověk určité penzum vědomostí, na rozdíl od přijímacích zkoušek to je úplně jiný typ testu. Tam máte tisíc uchazečů a potřebujete z nich vybrat dvě stě nejlepších pro náš obor,“ vysvětluje prorektor Vysoké školy ekonomické a předseda Rady vysokých škol Jakub Fischer.

Podmínkou k tomu, aby se postupně rozšiřoval seznam škol, kde by vám dobrý výsledek u státních maturit vylepšil u přijímaček bodové skóre, je i to, že se musí zkouška ustálit a každý rok neměnit.

Změnu maturit ministrovi navrhla skupina expertů, kterou před měsícem sestavil. Kromě toho, že zkoušky budou mít jen jednu úroveň obtížnosti, by od příštího roku měli slohové práce opět opravovat učitelé na školách a hodnocení má být srozumitelnější. Pro příští dva roky také mají zůstat povinné jen dva předměty: čeština a cizí jazyk či matematika.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:43

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze