Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Fialův nepřítel čas

Fialův nepřítel čas

9.7.2012    Hospodářské noviny    Strana 8  Autor: Jiří Leschtina

Pokud chtěl premiér zklidnit vášně ve školství, pak jeho sázka na ministra Petra Fialu může vyjít. Nový ministr v sobě nezapře obdivovatele filozofa a člena první garnitury ústavních soudců Vladimíra Čermáka. A stejně jako on i Fiala dokáže své zásady přesvědčivě vysvětlovat a budit přitom důvěru. Což je přesně to, co chybělo jeho předchůdci stejně jako řadě politických ministrů školství v minulosti. Fialovou výhodou je, že přichází zevnitř systém, a nemusí se dlouho rozhlížet po neznámé krajině.

Přesto zůstává jeho nepřítelem čas, naplněný trojími volbami. Jednu věc by ale měl zvládnout bez prodlení. Dát do pořádku státní maturity. Fiala dál neplánuje jako povinnou součást maturity matematiku - a z dosavadní zkušenosti je přinejmenším zřejmé, že diskusní různice nad jejím zavedením by odváděly od podstaty věci. A tou je maximální osekání státních maturit, nejlépe na společnou češtinu, případně cizí jazyk. A hlavně -návrat jejich hodnocení do škol. Poněkud kafkovské komise státních hodnotitelů, měřících dodržení slohových žánrů podle počtu přítomných časů nebo přímých řečí, bychom měli propustit bez poct. Fiala by mohl prosadit i některé novely zákona o vysokých školách. Jeho předchůdce Dobeš mezi rektory vzbudil neotřesitelné přesvědčení, že jde po krku jim i jejich pravomocem. Z toho bývalého rektora Fialu nikdo nepodezírá. A pokud dokáže zdůvodnit, co a proč se přežilo, a navrhnout řešení respektující autonomii vysokých škol, mohl by uspět ve vládě i parlamentu. Zatím nejucelenější představu ale ministr má o zápisném na vysokých školách. Včetně jeho horní hranice a možnosti osvobodit sociálně slabé. Ani tím ale neukolébá vládní politiky. Ti se překulili do populistické fáze volebního období. A zápisné i školné zmizí z jejich slovníků. Co však tu s námi zůstane - to je oddalovaný problém financování vysokých škol.

O autorovi| Jiří Leschtina, jiri.leschtina@economia.cz









Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:42

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze