Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Externí studenti univerzit na Slovensku budou asi studovat déle

Externí studenti univerzit na Slovensku budou asi studovat déle

12. 7. 2012; ČTK; autor: boa urm

Bratislava 11. července (ČTK) - Po loňském zavedení školného na veřejných vysokých školách na Slovensku připravuje vláda pro externí posluchače prodloužení studia o dva roky. Od tohoto opatření si ministerstvo školství slibuje zvýšení kvality dálkové formy studia.

Bakalářské studium na Slovensku v současnosti podobně jako v Česku obvykle trvá tři roky, navazující druhý stupeň studia další dva roky. Podle nových pravidel se počítá s prodloužením standardní délky studia externistů na každém stupni o rok, to bude platit i pro doktorandské studium. "V případě externí formy studia se mohou studenti věnovat studiu v menším časovém rozsahu během roku, proto i srovnatelný počet kreditů získají za delší čas," odůvodnilo ministerstvo školství připravované změny.

Na celkovém počtu 226.000 posluchačů slovenských veřejných, státních a soukromých vysokých škol se dálkoví studenti podílejí téměř třetinou. Nová pravidla by se na stávající studenty vztahovat neměla.

Prodlužení externího studia připravoval už předchozí kabinet, který ale návrh kvůli vypsání předčasných voleb prosadit nestihl. Předlohu oprášila stávající jednobarevná vláda sociálních demokratů premiéra Roberta Fica, která má většinu ve sněmovně. Změnu podporují i vysoké školy. "Zaměstnaní, co většinou posluchači externího studia jsou, většinou nejsou schopni věnovat studiu tolik času jako denní studenti," uvedl šéf konference rektorů Libor Vozár.

Dálkovou formou studia si kvalifikaci zvyšují nejen zaměstnanci, ale také mladí lidé, kteří například neuspěli v přijímacích pohovorech na studium v denní formě. Prodloužení externího studia by nemělo zvýšit školné za celé vysokoškolské studium, které musejí na dvou desítkách veřejných vysokých škol platit studenti dálkové formy. Ostatní studenti platí jen v případě prodloužení standardní délky studia nebo za studium na další vysoké škole.

Změna v délce vysokoškolského studia je dalším z opatření, které odstartoval současný ministr školství Dušan Čaplovič. Už dříve přišel s návrhem na zpřísnění podmínek pro přijímaní studentů na gymnázia, na které by se měli dostat pouze žáci s lepším prospěchem.


Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:42

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze