Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vláda převedla miliardu korun mezi dvěma operačními programy

Vláda převedla miliardu korun mezi dvěma operačními programy

Praha 4. července (ČTK) autor:   beh ner nam jw


Vláda dnes rozhodla o převedení miliardy korun z operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost do programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Novinářům to po jednání vlády řekl premiér Petr Nečas, podle kterého je program Vzdělávání pro konkurenceschopnost "velmi problematický" a zatím není reálné, že se z něj podaří všechny peníze vyčerpat.

Vláda bude o operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost podle premiéra znovu jednat v září, kdy by mělo ministerstvo školství předložit zprávu o aktuální situaci a možnostech plnění programu. Nečas nevyloučil, že by z něj poté mohly být převedeny další peníze, a to až 1,5 miliardy korun. "Pokud ministerstvo školství prokáže schopnost efektivně čerpat, tak samozřejmě nemusí k té další realokaci dojít," podotkl.

Radek Melichar z tiskového oddělení ministerstva školství ČTK řekl, že rozhodnutím vlády byl potvrzen požadavek ministerstva školství, aby 2,6 miliardy korun zůstaly v oblasti vzdělávání.

"Po dohodě mezi ministerstvy pro místní rozvoj a školství byl předložen společný návrh řešení, který umožnil, aby 1,6 miliardy zůstalo v operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost pro oblast vysokoškolského vzdělávání a jedna miliarda byla převedena do operačního programu spravovaného ministerstvem práce a sociálních věcí," uvedl.

Z operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost by ČR měla získat až 53 miliard korun. Reálně ale hrozí, že o značnou část by mohla přijít. Brusel totiž pozastavil kvůli potížím týkajících se auditního a kontrolního systému zpětné proplácení peněz. To by v důsledku znamenalo, že by peníze šly z českého rozpočtu, a negativně tak ovlivnily rozpočtový schodek.

Vláda dnes projednávala materiál ministerstva pro místní rozvoj, podle něhož může ČR přijít v evropských fondech celkem asi o 22 miliard korun. Stalo by se tak v případě, že Evropská komise do konce letošního roku Česku neobnoví proplácení dotací. Jde hlavně o peníze operačních programů Životní prostředí a právě Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

ČR v závěru června dokončila nápravu systému čerpání peněz z fondů EU. Návrh změn byl odeslán do Bruselu. Termín obnovení proplácení dotací bude záviset na rozhodnutí Bruselu. "Na druhou stranu jsme si vědomi toho, že problémy některých operačních programů jsou tak hluboké, že je nereálné počítat s tím, že by v nich byl vyčerpány finanční prostředky, které do nich byly alokovány. V rámci národní obálky jsme připraveni provádět realokace mezi jednotlivými operačními programy," uvedl Nečas.

Podle předsedy opoziční ČSSD Bohuslava Sobotky byl v Česku špatně nastavený systém kontroly čerpání evropských peněz, který nebyl schopen odhalit pochybení, na které nyní upozorňuje Evropská unie. "Rizikové operační programy, které dnes projednávala vláda, zahrnují velkou část všech prostředků, které by měla ČR z EU dostat, to riziko je velmi vážné. Zejména selhalo ministerstvo financí, pokud jde o odpovědnost za organizaci systému auditů," řekl novinářům Sobotka.


Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.







Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:42

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze