Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Nové náměstky na školství čekají reformy a úspory

Nové náměstky na školství čekají reformy a úspory

Praha 20. srpna (ČTK), autor: kli rot

Nové náměstky ministra školství čekají zásadní reformy, vypořádat se budou muset i s úsporami. Dosavadní náměstci Ladislav Němec a Ivan Wilhelm na funkce rezignovali před začátkem školního roku, jejich nástupci Jindřich Fryč a Tomáš Hruda budou zřejmě pokračovat v nastaveném směru reforem. Potřebné změny ve financování škol nebo řízení univerzit se připravují už několik let, na převratné novinky by tak noví šéfové neměli ani čas.

    Personální změny už znepokojily ČSSD, ve školství by prý měla panovat stabilita.

    "Ten základ samozřejmě zůstává," řekl ČTK k chystaným změnám ve vysokém školství Hruda (1977), který do funkce náměstka pro vysoké školy nastoupí od září. V klíčových oblastech prý naváže na dosavadní přípravu vysokoškolské reformy, v hlavních bodech směřování univerzit se jeho názory shodují s ministrem školství Petrem Fialou. Ten už dříve avizoval třeba zavedení poplatků za studium. Hruda ale nechtěl prozrazovat konkrétní plány, je to prý otázka dlouhodobého plánování.

    "Reforma financování je rozpracovaná, musí se jen finalizovat," potvrdil i bývalý náměstek pro regionální školství Němec, který odstoupil minulý týden. Jeho následovník a dlouholetý pracovník ministerstva Fryč prý dostane na stůl i připravené změny v maturitách nebo testování 5. a 9. tříd. "Času není mnoho," upozornil Němec. Dodal, že nové rozdělování peněz pro základní a střední školy by se mělo dokončit do příštího roku a v roce 2014 už by měly změny platit. Vše ale záleží na výši rozpočtu ministerstva školství pro další roky.

    Za necelé čtyři měsíce Fialova působení jde už o několikátou personální změnu. Krátce po nástupu do funkce vyměnil šéfa komunikace a prvního náměstka, na vlastní žádost odešel ředitel kabinetu. K prvnímu srpnu pak ministr zrušil v rámci úsporných opatření místa čtyř vrchních ředitelů a deseti ředitelů odborů s tím, že se jejich agendy v mnohém překrývaly.

    To se ale nelíbí sociální demokracii. "Personální zemětřesení Petra Fialy je o to podivnější, že samotný ministr před několika týdny ve školském výboru Senátu Parlamentu ČR sliboval personální stabilizaci úřadu a odmítal jakékoli vyhazovy," uvedl v tiskové zprávě senátor a expert ČSSD na školství Marcel Chládek. Podle něj by měl Fiala spíš představit ucelenou koncepci školství.


Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.







Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:40

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze