Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Sobotka: Případné zápisné na vysokých školách ČSSD zruší

Sobotka: Případné zápisné na vysokých školách ČSSD zruší

    Praha 24. srpna (ČTK), autor: vh mkv

Pokud ministr školství Petr Fiala prosadí zápisné na veřejných vysokých školách, sociální demokracie ho podle svého předsedy Bohuslava Sobotky, když vyhraje volby, okamžitě zruší. Šéf nejsilnější opoziční strany to řekl na dnešní tiskové konferenci v Lidovém domě.

    Sociální demokraty podle Sobotky překvapilo, že ministr Petr Fiala oprášil myšlenky svého předchůdce Josefa Dobeše o takzvaném zápisném. Podle dřívějších úvah mělo být ve výši 2500 až 3000 korun, které by měli studenti platit na začátku každého semestru.

    "Sociální demokraté takovýto návrh zákona nepodpoří, uděláme všechno proto, aby nebyl přijat, a v případě, že by se této vládní koalici ještě ve zbytku jejího funkčního období podařilo prosadit zápisné na veřejných vysokých školách, tak sociální demokraté zápisné zruší," zdůraznil Sobotka.

    ČSSD považuje podle Sobotky zápisné za "převlečené školné". Za zcela nepřijatelné považuje to, že by se zavedl poplatek spojený se studiem na vysoké škole, aniž by existovaly sociální kompenzace, které by řešily dopad na studenty z nemajetných rodin.

    Sobotka řekl, že už nyní má řada rodin problém udržet dítě na vysoké škole. Nové poplatky by situaci těchto rodin ještě zhoršily. Byl by to návrat do 19. či na počátek 20 století. "Zápisné nebo školné je bariéra k vyšší vzdělanosti naší společnosti," uzavřel šéf ČSSD.


Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:41

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze