Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Poplatky by ve Sněmovně neprošly bez sociální podpory

Poplatky by ve Sněmovně neprošly bez sociální podpory

25.8.2012    Právo    Strana 2    Zpravodajství, autor: (jov, rsk)       


Myšlenku zápisného odmítají ze sněmovních stran ČSSD a komunisté. „Pokládáme zápisné za převlečené školné,“ řekl včera Právu lídr soc. dem. Bohuslav Sobotka. A další strany říkají: poplatky mohou projít jen při zavedení podpory sociálně slabším.

            Podle Sobotky není v případě zápisného plánován systém sociální kompenzace a platba se tedy může stát bariérou pro nemajetné studenty. Dodal, že pokud bude ČSSD vládnout, zruší zápisné, popřípadě i školné, pokud bude zavedeno.

            Také KSČM odmítá zápisné, a to stejnými slovy. „Je to pouze převlečené školné,“ řekla školská expertka a poslankyně Marta Semelová. Proti zápisnému nejsou ale opoziční Věci veřejné. „Je vidět, že státní rozpočet je totálně v háji a že ministrovi financí Kalouskovi se nedaří vybírat daně. Školné jsme měli ve volebním programu, takže nám zápisné nevadí. Pokud ale nebudou stipendia pro sociálně slabší studenty, tak je návrh neprůchodný a naši poslanci ho určitě nepodpoří,“ uvedl předseda VV Radek John.

            Postavil se také proti placení zápisného už současnými studenty, jelikož prý jde o změnu pravidel hry během zápasu.

            Šéfka sněmovního školského výboru Anna Putnová (TOP 09) podotkla, že spoluúčast na vzdělání je součást programu její strany, podporu zápisného však podmiňuje zavedením stipendií. „Pokud bude zápisné zavedeno, musí s ním souběžně jít pomoc sociálně slabším studentům i pro výborné studenty. Nyní je systém pomoci nesmírně tvrdý, protože na sociální stipendia dosáhne jen desetina procent studentů, a to by se mělo změnit,“ uvedla.

Bartoš: Absolventi mají výhodu na trhu

Vicepremiérka a šéfka LIDEM Karolína Peake řekla, že se zápisným její strana počítá i v programu. „Jde o stanovení horní hranice, nikoli dolní. Zápisné nedosahuje částek školného, jde o kompromis. Co se týče zpoplatnění stávajících studentů, tak jde o změnu podmínek, kterou doufám, že má ministerstvo podloženu relevantními rozpočtovými argumenty,“ podotkla.

            Poslanec ODS Walter Bartoš uvedl, že zápisné je dobrá myšlenka. „Určitě někdo bude namítat, že se mění podmínky, ale nejde o školné. Je to symbolická částka. Každý by si měl uvědomit, že nejde o nárokovou záležitost, člověk z VŠ získává výhodu na trhu a má větší šanci se uplatnit,“ řekl.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:41

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze