Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vysoké školy letos získají téměř 22 miliard korun

Vysoké školy letos získají téměř 22 miliard korun

6.9.2012 19:00    ČT 1    Zpráva    

Jolana VOLDÁNOVÁ, moderátorka


--------------------


Vysoké školy letos získají téměř 22 miliard korun. Na schůzce rektorů to oznámil ministr Petr Fiala. Poprvé po několika letech tak školy dostanou od státu víc peněz. Schůzku rektorů s ministrem v Českých Budějovicích sledovala taky kolegyně Veronika Kabátová. Veroniko, s čím dalším ministr do Českých Budějovic za rektory přijel?


Veronika KABÁTOVÁ, redaktorka ČT, České Budějovice


--------------------


Na schůzce se řešila hlavně reforma vysokoškolského zákona. Ministr společně s rektory na ní chce začít pracovat už na přelomu září a října tak, aby byla hotová do konce roku a mohl jí předložit vládě. Přepracovat chce ale také zákon o finanční pomoci studentům, který by v budoucnu mohl, alespoň částečně kompenzovat případné zavedení školného. Oba tyto reformní zákony se v minulosti staly terčem kritiky z řad akademiků, ale také studentů. Právě kvůli omezování akademických svobod, nebo zavedení školného v ulicích univerzitních měst protestovalo na konci únoru víc než 10 tisíc studentů. Ministr Petr Fiala, který ve funkci nahradil ministra Dobeše, ale oba tyto kontroverzní zákony zrušil a oba je teď chce nahradit zákony novými. Přesto se studenti placení za studium zřejmě nevyhnou. Školné by totiž mohlo nahradit zápisné.


Petr FIALA, ministr školství /nestr./


--------------------


Přinést soukromé prostředky do rozpočtu vysokých škol, je z hlediska rozvíjení kvality naprosto nezbytné.


Václav HAMPL, předseda České konference rektorů


--------------------


Je třeba říct, že to zápisné rozhodně nebude znamenat nějaký dramatický posun ve financování vysokých škol.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:37

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze