Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       V Plzni staví areál lékařské fakulty

V Plzni staví areál lékařské fakulty

14.9.2012    Právo    Strana 10    Jihozápadní Čechy, autor:     Ivan Blažek       

Startuje stavba nového plzeňského komplexu Lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

            První část rozsáhlého kampusu, který vyroste na holém prostranství vedle fakultní nemocnice, začne sloužit dvěma tisícovkám studentů v roce 2014.

            „V první etapě vzniknou tři budovy,“ řekl Právu koordinátor projektu Libor Kočí. Nejvyšší sedmipodlažní objekt bude sloužit pro pět teoretických ústavů fakulty. „Ty se budou i nadále věnovat především výuce,“ sdělil děkan Boris Kreuzberg.

            Další dvě stavby obsadí experimentální laboratoře nového biomedicínského centra, v němž najde postupně uplatnění na sto deset odborníků. Výzkum bude zaměřený na náhrady a regeneraci orgánů. „Prioritně bude zkoumána problematika související se selháním funkce ledvin, s víceorgánovým selháním u kritických stavů a s postižením jater a cév,“ upřesnil Martin Matějovič z 1. interní kliniky lékařské fakulty v Plzni.

            První etapa bude stát přes šest set miliónů korun. „Budovy vyjdou na 212 miliónů, zbytek padne na přístrojové vybavení, mobiliář, mzdy i provozní výdaje určené na rozjezd výzkumného centra,“ zrekapituloval Kočí. Na stavbu se podařilo získat dotaci ve výši zhruba 470 miliónů korun, zbytek hradí stát a univerzita.

            Minulý týden podepsal rektor Univerzity Karlovy smlouvu se zhotovitelem. „Práce začnou ještě v průběhu září a stavba skončí na jaře roku 2014,“ doplnil Kočí.

            V druhé etapě by měly vzniknout budovy pro další ústavy fakulty i potřebné zázemí, od děkanátu po menzu. „To je výhled a kdy se jej podaří uskutečnit, není jasné. Odhadem půjde o další stamilióny korun a ty zatím nejsou,“ uzavřel Kočí.

Letitý problém

Lékařská fakulta v Plzni sídlí od svého založení před sedmašedesáti lety v historických památkově chráněných objektech, některé byly původně určené k jiným účelům a dispozičně nevyhovují požadavkům na moderní výuku a výzkum.


            O stavbě nového kampusu vedle nemocnice se mluví už čtyřicet let, věci se daly do pohybu až na počátku tisíciletí, kdy se díky vstřícnosti města podařilo odkoupit příslušné pozemky.


***


Práce začnou ještě v průběhu září a stavba skončí na jaře roku 2014 Libor Kočí, koordinátor projektu



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:38

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze