Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Favoritem České hlavy je Pavel Klener

Favoritem České hlavy je Pavel Klener

26. 9. 2012; Lidové noviny; Strana 20; Rubrika: Medicína & věda

Kandidátem Národní ceny Česká hlava za mimořádné vědecké výsledky, kterou každoročně uděluje vláda, je letos onkolog Pavel Klener. Vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace navrhla kabinetu udělit tuto prestižní cenu, spojenou s částkou jednoho milionu korun, právě jemu. Vyplývá to z předkládací zprávy.

Profesor Klener se ve světě prosadil průkopnickým zaváděním chemoterapie zhoubných nádorů do klinické praxe a vysvětlováním této terapie moderními poznatky molekulární biologie. Je zakladatelem této disciplíny v Česku. Napsal první monografii věnovanou problematice protinádorové chemoterapie. Je členem významných mezinárodních lékařských společností, České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyněa Učené společnosti ČR. Vedoucí akademické funkce zastával na Univerzitě Karlově, kde byl například prorektorem pro vědu. Vydal 19 monografií. Vždy se mu dařilo propojovat výsledky vědeckého poznání s klinickou praxí.

Rada pro výzkum, vývoj a inovace kabinetu doporučuje také náhradníka pro udělení této ceny. Je jím profesor Emil Paleček, který položil základy elektrochemii nukleových kyselin, nabízející důležité využití v medicíně i v dalších disciplínách.

Vláda uděluje Národní cenu za vědu od roku 2005. Je to dosud nejvyšší vědecké vyznamenání v republice a někdy se o ní hovoří jako o české Nobelově ceně. Spojena je s projektem Česká hlava, který byl vyhlášen v roce 2002 na podporu vědecké a technické inteligence.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:38

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze