Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       V Karolinu začala výstava obrazů Rabíndranátha Thákura

V Karolinu začala výstava obrazů Rabíndranátha Thákura

16. října (ČTK), autor:     kli vit

V pražském Karolinu jsou ode dneška vystaveny obrazy indického umělce a laureáta Nobelovy ceny za literaturu Rabíndranátha Thákura. Ten se sice proslavil především jako básník, coby všestranný umělec ale slavil úspěchy i v hudbě a výtvarném umění. Výstavu připravila Univerzita Karlova spolu s indickým velvyslanectvím, připomíná 150 let od Thákurova narození. Výstava potrvá do 10. listopadu. Vstup je zdarma, dodal mluvčí UK Václav Hájek.

    Bengálský umělec Thákur (1861-1941) po sobě zanechal tisíce obrazů, ačkoliv k malbě se dostal až v pozdním věku. "Zatímco většina tehdejších umělců usilovala o národní indické umění, které by odráželo indické pojetí estetična, a bylo tak v souladu se stále silnější touhou po politické nezávislosti, Thákurův styl byl velmi individualistický a kosmopolitní. Někdy bývá srovnáván s evropským expresionismem," uvedli organizátoři výstavy.

    Kromě výtvarného umění se ale Thákur věnoval i psaní, komponování hudby a pedagogické činnosti. Nobelovu cenu za literaturu získal roku 1913 jako první Asiat.

    Prahu Thákur navštívil dvakrát - poprvé v roce 1921 zde měl tři přednášky. Jednu z nich navštívil i skladatel Leoš Janáček, v němž zanechal bengálský umělec tak hluboký dojem, že na motivy jeho básně zkomponoval skladbu pro mužský sbor Potulný šílenec. Podruhé přijel Thákur roku 1926 na pozvání Karla Čapka coby předsedy československého PEN klubu.

    Letošní 150. výročí Thákurova narození už připomnělo indické velvyslanectví v Praze dvěma koncerty vážné hudby. Výstava bude veřejnosti přístupná do 10. listopadu denně kromě neděle od deseti do 18 hodin.


Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:35

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze