Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Peníze na školu má pokrýt stavební spoření

Peníze na školu má pokrýt stavební spoření

24.10.2012    Mladá fronta DNES    Strana 4    Z domova, autor:  Jan Gazdík       

PRAHA Ministerstvo školství vyjednává pro studenty výjimku. Chce, aby náklady na vysokoškolské studium bylo možné hradit ze stavebního spoření. Od roku 2014 se mají peníze se státní podporou používat pouze na bydlení.

            „Já jsem té myšlence nebyl nikdy příliš nakloněn, ale můj názor je v koalici menšinový,“ řekl LN ministr financí Miroslav Kalousek k nápadu využívat k proplácení studentských výdajů stavební spoření.

            Původně ho chtěl úplně zrušit. To mu ale ve vládě neprošlo. A evidentně neuspěje ani příkaz používat naspořené peníze výhradně na investice do bydlení. Kromě výjimky pro studenty se zvažuje i výjimka pro ty, kteří by chtěli peníze použít na důchod. Zápisné by výdaje zvýšilo Za bydlení, stravu, dopravu a věci ke studiu zaplatí dnes student měsíčně od pěti do deseti tisíc korun. A od příštího akademického roku se suma zřejmě ještě zvýší. Ministr školství Petr Fiala chce zavést takzvané zápisné, které by se mohlo vyšplhat až k šesti tisícům.

            „Začátek diskuse s akademickou obcí k poplatkové agendě plánujeme na závěr tohoto roku,“ uvedl ředitel tiskového oddělení na školství Marek Zeman.

            V novele zákona o stavebním spoření, která právě teď leží ve sněmovně, ale výjimka pro studenty ještě není. Podle Kalouska by se to mělo řešit samostatně.

            „Považovala bych to za dobrou investici rodičů svým dětem,“ okomentovala návrh šéfka školského výboru Anna Putnová (TOP 09). Poslanec a expert ODS na školství Walter Bartoš je naopak proti. „Mělo by se spíše zavést speciální studijní spoření,“ řekl.

            Kromě peněz ze stavebního spoření by si studenti mohli půjčovat i od banky. Během studia by za ně úroky platil stát, po získání diplomu by úroky hradili sami. Samotnou půjčku by platili od okamžiku, kdy by dosáhli na dvojnásobek minimální mzdy.

            Půjčky i využití stavebního spoření navrhoval už Fialův předchůdce Josef Dobeš. „Stavební spoření je nástroj, který používají střední a vyšší vrstvy, kterým zbývají peníze, aby si mohli spořit. Pak jsou tam půjčky na životní náklady. V tom návrhu nám ale stále chybí nástroj na podporu lidí ze znevýhodněných socioekonomických poměrů,“ řekl LN předseda Studentské komory Rady vysokých škol Miroslav Jašurek.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:35

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze