Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Fiala chce v lednu předložit novelu o zápisném na vysoké školy

Fiala chce v lednu předložit novelu o zápisném na vysoké školy

    Praha 3. října (ČTK), autor:     mhm vit

Ministr školství Petr Fiala chce v lednu příštího roku předložit novelu, která by zavedla poplatek za zápis ke studiu na vysoké škole. Řekl to dnes poslancům ze školského výboru, výši poplatku ale neuvedl. Podle dřívějších úvah se měl pohybovat v rozmezí 2500 až 3000 korun za semestr. Zavedení zápisného odmítá opozice. ČSSD už slíbila jeho zrušení, pokud by se po příštích sněmovních volbách vrátila do vlády.

    Místopředseda výboru Ivan Ohlídal (ČSSD) poukázal na to, že zápisné by se ve Sněmovně mohlo snadno změnit ve školné, s kterým počítal sporný zákon o finanční pomoci studentům. Tuto normu, která za Fialova předchůdce Josefa Dobeše (VV) spolu s návrhem vysokoškolského zákona vedla k protestům akademické obce, se ministr rozhodl přepracovat bez vazby na školné. Věcný záměr nové podoby chce vládě předložit už v prosinci.

    "Zápisným se rozumí nízký administrativní poplatek," uvedl ke kritice Fiala s tím, že většina evropských zemí má nějakou formu finanční spoluúčasti studentů na veřejných vysokých školách. Podotkl, že například v Rakousku mají i školné, které sociální demokraté zrušili a nyní jej opět zavádějí.

    Ministr také uvedl, že expertní skupina, která připravuje budoucí koncepci státních maturit od roku 2015, by měla "na přelomu roku předložit k diskusi nějaký první rozumný návrh". V příštích dvou letech se bude dál maturovat jen ze dvou povinných předmětů a v základní úrovni obtížnosti. Podle původního záměru měla státní maturita mít už příští rok tři povinné předměty a možnost volby vyšší obtížnosti, která měla do budoucna nahradit přijímací zkoušky na vysoké školy. Ministerstvo ale od toho kvůli problémům s organizací letošních maturit upustilo.

    Fiala v rámci svých plánů rovněž připomněl svou snahu napravit problémy s čerpáním peněz z evropských fondů. Zopakoval, že Česko nevyčerpá kolem čtyř miliard z 52 miliard korun. Pokud se ČR podaří vyjednat s Evropskou komisí jen desetinové paušální finanční korekce dotací na již schválené projekty, což by představovalo 765 milionů korun, komise by mohla platby do konce roku obnovit, dodal ministr.



Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.













Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:34

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze