Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Výzkumné centrum přitáhne vědce i firmy

Výzkumné centrum přitáhne vědce i firmy

24.10.2012    Mladá fronta DNES    Strana 2    Kraj Hradecký, autor: Ladislav Pošmura       

V první budově výzkumného centra hradecké Lékařské fakulty Univerzity Karlovy vyroste moderní posluchárna a čtyři pracoviště. Děkan Miroslav Červenka věří, že je to jen začátek velké mise.

HRADEC KRÁLOVÉ Výzkumný a výukový kampus, který by propojil lékařskou a farmaceutickou fakultu s Univerzitou obrany a nemocnicí, by mohl v Hradci Králové vyrůst do deseti let.

            Stavba první budovy už začala a bude stát přes 400 milionů korun. Hotová bude za dva roky.

            „Počítáme se studentským kampusem v klasickém evropském smyslu včetně zázemí pro studenty a vědu. Musíme doufat, že se povede celý kampus postavit co nejdřív,“ říká děkan Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové Miroslav Červinka.

* Co vše na prázdném prostoru u nemocnice vyroste?

            Počítáme s pěti vzájemně propojenými bloky. Uprostřed bude místo pro odpočinkové aktivity, které bude sloužit hlavně studentům. Jedna z budov bude nad ostatními vyčnívat, ty ostatní budou nižší, což je dáno předpisy už kvůli vrtulníku, který vzlétá z protější budovy. Nejvyšší budova bude mít sedm pater, tam by mělo vzniknout centrum, kde by byly všechny technologie pro biomedicínský výzkum.

* Nakolik je reálné, že zde vyroste skutečně celý kampus?

            Jsem optimistický, ačkoliv v současné finanční situaci to není jednoduché. Věřím, že během deseti let se to povede postavit, jsme připraveni to zvládnout. Rozhodovat bude, jestli k nám od státu nebo z Evropské unie potečou peníze, kampus bude stát okolo čtyř až pěti miliard a samozřejmě není v možnostech univerzity, aby to zaplatila sama. Jednou budovou se hlavní problém, aby byl biomedicínský komplex na jedné ploše, kterou město pro ten účel léta drží, nevyřeší.

* Zatím je tedy jisté, že vyroste jedna budova, a to do roku 2014. Co v ní bude?

            V budově bude přednášková místnost s velkou kapacitou, ta nám totiž výrazně chybí. V současných fakultních posluchárnách máme asi 200 míst, ale my jich kvůli zvyšujícímu se počtu studentů potřebujeme mnohem víc.

* A kromě přednáškové auly?

            Bude tam několik seminárních místností s moderní technologií a dále čtyři pracoviště, přesuneme sem dvě z farmaceutické a dvě z lékařské fakulty.

* Jak dlouho trvaly přípravy?

            Počáteční idea, že zde chceme mít kampus a velké zázemí, je stará asi osm let. Tehdy však ještě nebylo jasné, co budeme chtít postavit, kolik to bude stát ani kdo to zaplatí.

* Výzkumné centrum bude potřebovat nové lidi. Koho sem přitáhne?

            Do Hradce zamíři desítky vědců a odborných pracovníků. Je to i součást evropského projektu, na který jsme dostali peníze. Museli jsme naplánovat, co se zlepší. Cheme dát příležitost šikovným lidem a vytvořit nová pracovní místa.

* Dá se jejich počet přesně vyčíslit?

            Zatím ne. Počítáme však s tím, že přijde i mnoho vědců a doktorantů ze zahraničí. Dnes už to tak funguje, že chvíli pracujete a studujete v jedné laboratoři a potom se zase přesunete dál.

***

„Počáteční idea, že zde chceme mít kampus a velké zázemí, je stará asi osm let.“






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:33

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze