Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Čestný doktorát UK pro hvězdu světové kardiologie

Čestný doktorát UK pro hvězdu světové kardiologie

15.10.2012    Medical Tribune    Strana 5    Informace - excerpta - zajímavosti, autor: red       


Mimořádná osobnost světové medicíny prof. Eugene Braunwald převzal ve Velké aule Karolina čestnou vědeckou hodnost doktora honoris causa Univerzity Karlovy. Prof. Eugene Braunwald, MD, profesor vnitřního lékařství Brigham and Women’s Hospital Harvard Medical School z Bostonu, je vzhledem ke své mimořádné publikační aktivitě a k výsledkům jím založené TIMI Study Group uznáván jako celosvětově nejvýznamnější žijící kardiolog. Zcela unikátní postavení mezi světovými kardiology si získal svou vynikající učebnicí Braunwald’s Heart Disease: A Textbook of Cardiovascular Medicine, která nedávno vyšla již ve svém 9. vydání. Tato obsáhlá monografie se stala celosvětově nejrozšířenější učebnicí kardiologie. Její autor má též zásluhu na skutečnosti, že již od 70. let 20. století se kardiologové zaměřili na zmenšování rozsahu infarktu myokardu, čímž přispěl k záchraně milionů životů pacientů se srdečním infarktem na celém světě.


            Prof. Braunwald dlouhodobě spolupracuje s kardiology z 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy i z dalších pracovišť v ČR. Při své pražské návštěvě také převzal čestné členství v České kardiologické společnosti (ČKS). „Profesor Eugene Braunwald pro mne je vzorem nesmírně pracovitého, invenčního a moudrého člověka, který si i přes ohromnou slávu, jíž se těší, uchoval neuvěřitelnou skromnost. Fascinující pro mne je rovněž jeho láska k medicíně viditelná i v jeho pokročilém věku: bylo neuvěřitelné, že na pražském symposiu International Thrombosis Dialogue 2012 vydržel být v sále přítomen celé dva dny (což bohužel neplatilo o některých mladších včetně několika českých účastníků…), pečlivě sledovat všechny přednášky a živě se zapojovat do diskusí svými nesmírně cennými postřehy,“ říká předseda ČKS prof. MUDr. Petr Widimský, DrSc. „V mé vlastní práci byla samozřejmě ohromnou inspirací jeho série randomizovaných, klinických studií TIMI: na prvních z nich jsem již jako mladý lékař pochopil, jak zásadní význam pro rozvoj medicíny má racionálně připravený randomizovaný vědecký projekt. Naše série klinických studií PRAGUE (zahájená devět let po prvních studiích TIMI) měla v profesoru Braunwaldovi a jeho TIMI Study Group přímou metodickou inspiraci,“ dodává prof. Widimský.


***


Prof. Braunwald osobním pohledem

Prof. Braunwalda jsem poznal před více než 10 lety. V té době jsem začal spolupracovat s tzv. TIMI organizací, což je výzkumná struktura založená právě prof. Braunwaldem s cílem koordinovat mezinárodní klinické studie v oblasti kardiologie. Od roku 2004 v této skupině pracuji jako národní koordinátor pro Českou republiku. Duší a mozkem celé TIMI je právě prof. Braunwald, který ještě stále vede většinu schůzí, interpretuje nejdůležitější výsledky a má velký podíl na rozhodování, jak se bude dále postupovat. Není třeba připomínat jeho učebnice Braunwalds Heart Disease, ale chtěl bych vyzdvihnout, že je i autorem nejen definice TIMI krvácení (a jeho dělení na malé, střední a velké), kterou používáme v běžné praxi, ale především definice TIMI flow grade - průtoku krve v koronárním řečišti (0 Z kompletní okluze, 1 Z penetrace kontrastu přes stenózu, 2 Z perfuze se zpožděním, 3 Z normální průtok). TIMI organizace koordinovala více než 50 klinických studií - zatím poslední, jíž se účastníme, je TIMI 57 Laplace. TIMI skupina operuje v 45 zemích na pěti kontinentech a je do ní zapojeno přes 1 000 center; vše pod vedením legendy světové kardiologie Eugena Braunwalda. V poslední době se hodně klinických studií věnuje antikoagulační kaskádě a při jednom z posledních meetingů prof. Braunwald prokázal i krásný smysl pro humor. Ve studii ENGAGE bylo promítáno schéma antikoagulační kaskády a prof. Braunwald při pohledu na velmi složitý diapozitiv si povzdechl: „Jako mladý lékař jsem chtěl být hematolog, ale pak jsem pochopil, že je to přiliš složité, a raději jsem se dal na kardiologii.“ Za sebe, za své spolupracovníky a za nespočitatelný počet českých center a českých lékařů zapojených dnes již do více než desítky TIMI studií prof. Braunwaldovi k čestnému doktorátu srdečně blahopřeji. Prof. MUDr. Jindřich Špinar, CSc., přednosta Interní kardiologické kliniky FN Brno




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:33

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze