Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Víc škrtat nejde, zní ze školství

Víc škrtat nejde, zní ze školství

6.11.2012    Právo    Strana 14    Trhy & ekonomika, autor: Jiří Mach       

Zejména kvůli snižování platů učitelů je pro ministerstvo školství návrh nepřijatelný. Učitelé jsou zaskočeni návrhem.

            „Jedná se o návrh ministerstva financí, který s námi zatím nebyl konzultován a bude se o něm jednat. Tento návrh nepovažujeme za možný především proto, že by měl přímý dopad na platy učitelů,“ sdělil Právu mluvčí ministerstva Marek Zeman.

            Podle návrhu má resort ušetřit na mzdách učitelů 250 miliónů, další čtvrtmiliardu pak na ostatních neinvestičních výdajích, z nichž se platí pomůcky, ale například i nemocenské.

            Učitelé se po předložení návrhu chytili za hlavu, protože už letos byl rozpočet pro základní a střední školy seškrtán o 1,9 miliardy korun.

Akademici unisono

„Mělo dojít k růstu, doufali jsme, že se situace alespoň stabilizuje a že to alespoň nebude tak kritické, jak se o tom hovoří z dlouhodobého hlediska. Pokud si ale ředitelé mysleli, že se budou moci v příštím roce nadechnout a obnovit učebnice, potažmo nakoupit nové pomůcky, tak na to zase budou moct zapomenout,“ řekl Právu šéf školských odborů František Dobšík.

            Ve společném prohlášení se proti škrtům na vědu ohradili i předsedové Akademie věd ČR, České rektorské konference a Rady vysokých škol Jiří Drahoš, Václav Hampl a Jakub Fischer. Návrh počítá se snížením výdajů na vědu pro příští rok o 2,7 miliardy, v dalších dvou letech po 2,5 miliardy.

            Omezení výdajů je „v přímém rozporu s podporou znalostní společnosti, kterou vláda opakovaně deklaruje“.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:31

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze