Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Univerzity mají příští rok dostat o 700 milionů korun víc

Univerzity mají příští rok dostat o 700 milionů korun víc

Praha 22. listopadu (ČTK), autor: kli mkv

Univerzity mají příští rok dostat o 700 milionů víc, celkem 21,8 miliardy korun. Počítá s tím aktuální návrh rozpočtu, který dnes Radě vysokých škol (RVŠ) představil ministr školství Petr Fiala. Podle předsedy rady Jakuba Fischera by to bylo poprvé po několika letech, co by se univerzitám přidaly peníze. Rada také uvedla, že podle posledních plánů má vláda dostat návrh reformy vysokých škol s několikaměsíčním zpožděním.

"Jde o nárůst o 700 milionů oproti roku 2012 po vázání," sdělili zástupci rady s tím, že tyto peníze budou určeny na kvalitativní ukazatele, tedy třeba výzkum nebo zahraniční výměny studentů a pedagogů. Při pětiprocentním poklesu počtu studentů financovaných státem, kterém rozhodlo ministerstvo už dříve, by se celková částka na jednoho studenta měla průměrně zvýšit o osm procent.

"Vysoké školy to samozřejmě vítají, protože po situaci v uplynulých letech, kdy docházelo pravidelně k meziročnímu poklesu prostředků na vysoké školství, tak první rok po delší době dochází k růstu," komentoval návrh rozpočtu Fischer. Dodal ale, že vysoké školství je v Česku v porovnání s vyspělými státy stále podfinancované.

Rada také oznámila, že ministerstvo školství chce vládě předložit návrh novely zákona o vysokých školách koncem března, pokud budou jednání ohledně podoby novely složitá, prý i později. Premiér Petr Nečas (ODS) přitom už dříve avizoval, že kabinet materiál projedná do konce tohoto roku. Pozdržení ale akademici vítají, zásadní změny, které novela přináší, chtějí řádně prodiskutovat.

Reforma připravovaná už řadu let by podle posledních aktualizací měla přinést rozdělení vysokých škol na tři typy podle toho, zda se primárně věnují vědě, vzdělávání nebo praktické přípravě na budoucí povolání. Umožní také slučování soukromých vysokých škol nebo takzvané kontraktové financování, v rámci nějž se univerzity se státem domluví na výši financí na několik let dopředu.

Zvažuje se i to, že by studenti mohli bezplatně studovat jen po řádnou dobu studia, tedy v případě bakalářského studia tři a v případě navazujícího magisterského dva roky. Nyní mohou studenti bezplatně školu o jeden rok prodlužovat. Navrhovaná změna se ale nelíbí Studentské komoře RVŠ. Podle Marka Hodulíka by to bylo nespravedlivé například vůči studentům, kteří na čas vyjeli na zahraniční univerzitu, a studium na své alma mater proto nestihli v řádném termínu.


Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:30

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze