Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vláda po krizi: vymění pár ministrů a zmírní program

Vláda po krizi: vymění pár ministrů a zmírní program Téma: Ostatní

9.11.2012    Mladá fronta DNES    Strana 2    Z domova, autor: Jakub Pokorný       

Oblíbené slovo premiéra Nečase „reforma“ budeme slýchat i v příštím roce. Vláda však už prý nepředloží tak kontroverzní zákony jako letos. Čeká ji „jen“ reforma univerzit či zdravotních pojišťoven.

PRAHA „Nepočítám s výměnou premiéra,“ vtipkoval včera ministerský předseda Petr Nečas. Novináři se ho ptali na změny v kabinetu. Premiér je totiž známý tím, že o nich zarytě mlčí, než výměnu konkrétního ministra odstartuje. Připustil však, že se může změnit zastoupení jednotlivých stran ve vládě.

            „Nemohu to potvrdit ani vyloučit, jednání ještě nezačala,“ uvedl Nečas. Pouze popřel, že by si strana LIDEM za podporu církevních restitucí vyhádala odchod ministra obrany Alexandra Vondry z ODS a „svého“ Pavla Dobeše. Vondra svoji pozici sám nevidí jako příliš pevnou, když prohrál senátní volby a zmizel z předsednictva ODS. Pavla Dobeše kritizuje předsedkyně jeho strany Karolína Peake za pomalé fungování registrů aut a řidičů.

            A příliš nepřesvědčila ani ministryně kultury Alena Hanáková z TOP 09, která nezvládla jmenování šéfa pražského Národního divadla. O jejím odvolání se mluvilo už před hlasováním o daňovém balíčku.

Kabinet přežil, co bude dál

Když vláda přežila středeční hlasování o důvěře, mohl Nečas začít mluvit i o úkolech na příští týdny. Za dva týdny bude kabinet schvalovat rozpočet, do konce roku chce přepsat koaliční smlouvu.

            Už však neplánuje tak velké věci, jako byla penzijní reforma, církevní restituce nebo daňový balíček. „Koaliční smlouva vycházela z nějakého formátu, který se změnil a zmenšil,“ konstatoval Nečas.

            Překvapivě se však kabinet rozhodl opět hledat strategického partnera pro nepříliš úspěšné aerolinky ČSA. Velkou bouři vyvolá ve Sněmovně určitě i neobvyklý zákon nazvaný „finanční ústava“, podle kterého se automaticky sníží platy politiků, když budou příliš zadlužovat stát. Vláda pro něj potřebuje ústavní většinu, tedy i hlasy opozice.

            Rok 2013 bude mimo jiné patřit reformě vysokých škol. „Vytvoříme tři nové kategorie vysokých škol: vědeckovýzkumné univerzity, vzdělávací univerzity a profesně zaměřené vysoké školy. Zaměříme se na bakalářské programy. Ten systém je nefunkční, když 80 procent studentů pokračuje na magisterské studium,“ vysvětlil včera premiér.

            Reformu bude doprovázet i zavedení zápisného, tedy jakéhosi „převlečeného školného“, přestože to Nečas označil za podružnou otázku. Ministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09 zase chystá zákon o zdravotních pojišťovnách, které budou více soutěžit o klienty – buďto slevami, nebo naopak lepšími a dražšími službami.

            Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský chce zrušit regionální operační programy EU a zavést jeden jediný. „My nemáme možnost do regionálních programů zasahovat, než vznikne malér,“ vysvětlil. Jde o reakci na případ Davida Ratha a dalších podezřelých z tunelování peněz EU.

***

FAKTA Ohrožení ministři

Alexandr Vondra (ministr obrany) – prohrál v senátních volbách. Alena Hanáková (ministryně kultury) – nezvládla výměnu šéfa Národního divadla. Pavel Dobeš (ministr dopravy) – vadí vlastní straně LIDEM. Priority vlády 2012–13 Reforma vysokých škol – zavedení zápisného a změna bakalářského studia tak, aby nesloužilo jen jako příprava na magistra. Větší investice do dopravní infrastruktury – měla by se opravit dálnice D1 a otevřít další úsek D3 směrem na jih Čech. Svobodnější trh zdravotních pojišťoven – samy by rozhodovaly o výši pojistného a přetahovaly se o pojištěnce. Finanční ústava – když se státní dluh přiblíží hranici půlky HDP, sníží se platy ústavních činitelů.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:31

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze