Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Chládek chce mimořádné jednání senátního výboru o penězích z EU

Chládek chce mimořádné jednání senátního výboru o penězích z EU

    Praha 23. listopadu (ČTK) - Mimořádné jednání senátního výboru pro vzdělávání o situaci kolem čerpání peněz z fondů Evropské unie chce v nejbližší době iniciovat jeho předseda Marcel Chládek. Jeho cílem bude získat informace od ministra školství Petra Fialy o skutečném stavu čerpání peněz z operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Chládek, který je stínovým ministrem školství ČSSD, na dnešní tiskové konferenci řekl, že by se výbor mohl sejít 4. prosince.

    "Zprávy o tom, že v důsledku fatálního vládního selhání, zastavenému čerpání a netransparentním projektům přijde školství o několik miliard korun, jsou přímo děsivé," uvedl stínový ministr. Fiala by proto měl jasně říci, v jakém stavu čerpání je, kdo je zodpověděný za ztráty peněz a jaká opatření ministerstvo připravilo, aby se nic podobného neopakovalo, dodal Chládek.

    Připomněl, že ČR podle posledních zpráv EU ztratí nejméně 762 milionů korun jen kvůli chybám v projektech. Příčinou je podle Chládka selhání Fialova předchůdce Josefa Dobeše.

    "Ztráta několika miliard korun z fondů EU je pro silně podfinancovanou oblast skutečně těžkým úderem," uvedl stínový ministr. Připomněl, že jedním z dlouhodobě sociální demokracií navrhovaným řešení je převedení těchto peněz do jiného operačního programu, který problémy s čerpáním neměl. Jako příklad uvedl rozšíření kapacit předškolních a školních zařízení. Posteskl si však, že všechny pokusy ČSSD o záchranu peněz vládní koalice zablokovala a odmítla o nich jednat.

Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:32

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze