Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Výzva, či hrozba?

Výzva, či hrozba?

13.11.2012    Lidové noviny    Strana 24    Akademie


    ONDŘEJ HRADIL       


Model uplatňování veškerých nákladů při vykazování projektů, které jsou nyní významným zdrojem financování vysokých škol – to je full cost. Pro některé yetti, o kterém řada lidí mluví, ale nikdo jej neviděl, pro jiné snad zázračný lék pro financování výzkumu v Česku, pro další pak moderní manažerská metoda, která se má implementovat na vysokých školách.

            Full cost čili plné náklady zahrnují jak náklady přímé, tak i nepřímé, někdy nazývané také režie. Přímé náklady umíme dobře identifikovat a přiřadit projektu – mzdy řešitelského týmu, spotřební materiál, cestovné apod. S nepřímými náklady je to horší. Jejich typickou vlastností totiž je, že se váží na několik činností nebo projektů nebo jen obecně k chodu univerzity jako celku a není u nich přímá vazba na projekt (náklady na správu budov, energie, centrální pracoviště atd.).

            Právě rozpočítání identifikovaných nepřímých nákladů na projekty pomocí různých rozvrhových základen (podobně jako se náklady na topení v nájemním domě rozpočítávají například podle podlahové plochy) je podstatou full cost. V prostředí dotačního financování s rostoucím počtem různých zdrojů financování je možnost takto přiřazené nepřímé náklady vykazovat do dotačních projektů velmi podstatná. O výhodách a nevýhodách full cost i o vykazování nepřímých nákladů pomocí flat rate, tj. paušální sazby, která bývá většinou stanovena procentem z přímých nákladů, se aktuálně diskutovalo na konferenci pořádané dvěma největšími českými hráči: Masarykovou univerzitu a Univerzitou Karlovou. Vykazování pomocí flat rate je samozřejmě administrativně méně náročné jak na straně příjemců, tak i poskytovatelů. Naopak výhodou full cost je transparentnost hospodaření a také potřebná dlouhodobá finanční udržitelnost výzkumných institucí, které veškeré náklady spojené s projektem nárokují u poskytovatelů. Využití full cost však otevírá řadu dalších otázek – jednotnost pravidel poskytovatelů, obavy z finančních kontrol nebo dofinancování části nepřímých nákladů nehrazených poskytovatelem.

            Přestože v Česku už existují poskytovatelé, kteří vykazování nepřímých nákladů prostřednictvím metodiky full cost umožňují, většina příjemců je dosud používá jen pro interní rozpočítávání režijních nákladů. Metodu mají schovanou v šuplíku a čekají na „startovní výstřel“, aby ji začali využívat i v rámci projektů výzkumu a vývoje. Snad se tohoto výstřelu a jasné deklarace ze strany ministerstva školství nebo Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace brzy dočkáme.

***

Výhodou plných nákladů čili takzvaných full cost je transparentnost hospodaření a také potřebná dlouhodobá finanční udržitelnost výzkumných institucí




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:31

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze