Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Rektoři pražských škol chtějí lepší podmínky pro čerpání z EU

Rektoři pražských škol chtějí lepší podmínky pro čerpání z EU

Rektoři pražský vysokých škol a univerzit chtějí, aby stát vyjednal pro hlavní město lepší podmínky pro čerpání z fondů EU od roku 2014. Řekli to dnes na společné tiskové konferenci. Podle rektorů jsou pražské školy a vědeckovýzkumné organizace diskriminovány kvůli tomu, že Praha má vysoké HDP, a tudíž omezené možnosti čerpání z evropských fondů.

"Reprezentanti České republiky v Bruselu by se měli snažit vyjednat takové podmínky, které budou příznivé pro všechny," řekl novinářům rektor ČVUT Václav Havlíček. Podle něj pražské školy a výzkumná pracoviště mohou čerpat výrazně méně peněz než mimopražská pracoviště.

"Naši školu diskriminace pálí především v oblasti lidských zdrojů. Můžeme sice čerpat peníze na odborníky. Ti, kteří jsou takto podpořeni, ale nesmí učit naše studenty a musí učit v regionech," řekla prorektorka České zemědělské univerzity v Praze (ČZÚ) Markéta Sedmíková. Většina studentů ČZÚ je podle Sedmíkové mimopražská a po dostudování se do regionů vrací.

Praha má nyní dva vlastní operační programy, podle rektorů z nich ale čerpá peníze především na rozvoj infrastruktury. Jeden program by měla mít metropole i po roce 2014. Materiál vymezující budoucí nastavení tuzemského dotačního systému má příští středu projednat vláda.

Zástupci Evropské komise dnes vysokým tuzemským úředníkům představili v Praze priority, které má podle Bruselu Česko sledovat při využívání evropských dotací v letech 2014-2020. Komise také Česko vybídla k efektivnějšímu využívání dotací a kritizovala nevhodně nastavený systém výzkumu a inovací. V příštím programovacím období se má snížit počet dotačních programů ze současných 17 na osm. Zmizet mají regionální operační programy, které nahradí jeden.


Univerzita Karlova využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření, či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:30

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze