Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Říjen 2013
Dětský uzel aktuálního dokumentu Česká zásluha na Nobelově ceně

Letošní Nobelovu cenu za fyziku dostanou muži, kteří předpověděli Higgsův boson, částici, která vysvětluje existenci hmotnosti ve vesmíru. Peter Higgs a Francois Eglert ji teoreticky vypočítali už v 60.letech, až loni ji ale objevili experimentátoři v největším urychlovači částic na světě, ve švýcarském CERNU. A v týmu objevitelů byli taky Češi.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Čeští vědci mrhají penězi

Premiér tvrdě zkritizoval výkony českých výzkumníků. Reagoval tak na výtky, že jeho kabinet v rozpočtu na rok 2014 málo myslel na vědu. Přidělil jí o 1,3 miliardy méně, než chtěl tým Petra Nečase. „Peněz je dost, jen se s nimi velmi špatně hospodaří,“ říká Jiří Rusnok v obsáhlém rozhovoru pro HN.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Havel má svůj titul. Získají jej studenti z Prahy i Sorbonny

Po exprezidentovi se jmenuje letiště a nově i mezinárodní vysokoškolský titul. Pojmenovala ho po něm Univerzita Karlova, která nyní hostí studenty z Paříže – jedny z prvních nositelů titulu Václav Havel scholar.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ve Vestci u Prahy se začalo stavět špičkové vědecké centrum Biocev

Ve Vestci u Prahy se začalo stavět špičkové vědecké centrum Biocev. 450 odborníků na biotechnologie a biomedicínu tam bude od jara 2015 vyvíjet třeba nové léky proti nádorům nebo tkáňové náhrady. Jako jsou srdeční chlopně a klouby. Společný projekt Akademie věd a Univerzity Karlovy vyjde téměř na tři miliardy. Většinu uhradí Evropská unie.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Antirusnok

Uvažuji-li o tom, jak si průměrní Češi představují vědu, vždy se dříve nebo později dostanu k filmu Císařův pekař a Pekařův císař. Tedy k oněm scénám, v nichž Jan Werich podvakrát navštíví alchymistickou dílnu. Poprvé v roli hloupého a degenerovaného císaře, který si za drahé peníze pěstuje velmi neužitečné podvodníky, neb je velmi okouzlen jejich mátlatlí-pátlatlí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Po božské částici se pídíme léta

„Je to zadostiučinění, že jsme našli částici, kterou se padesát let pokouší nejrůznější experimenty objevit,“ říká v rozhovoru pro HN Zdeněk Doležal, který přednáší na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nepoučitelní

Čelné místo mezi neúspěšnými reformami Topolánkovy a Nečasovy vlády zaujímá reforma vysokého školství.

Její vlajkovou lodí mělo být zavedení školného. Po všech stránkách nedomyšlený experiment, který se odvolával na zkušenosti z nám tak blízké Austrálie, byl nakonec i po protestech samotných studentů opuštěn.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Čeští vědci porazili Google

V každoroční překladové soutěži Workshop on Statistical Machine Translation, kterou podporuje Evropská komise, se snaží mezinárodní týmy vylepšit stávající vědecký systém Moses (Mojžíš) či jemu podobné. Pro srovnání jsou zastoupeny i komerční překladače, jako je třeba ten od Googlu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vychováváme zahálčivé lidi

Vychováváme zahálčivé lidi říká sociolog Ivo Možný. Masové vysoké školy podle něj neumí poznat výjimečné talenty a ovládly je levné peníze a snižování úrovně.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Češi objevili hrobku královského lékaře

Čeští archeologové v čele se známým egyptologem Miroslavem Bártou objevili v egyptském Abúsíru poblíž Káhiry hrob jednoho z královských lékařů, který se jmenoval Šepseskafanch. Kromě dalších funkcí zastával posty v několika slunečních chrámech v době vlády faraonů páté dynastie, tedy v období 2500 až 2350 před naším letopočtem.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ruská disidentka Natalja Gorbaněvská dostala zlatou pamětní medaili Univerzity Karlovy

Ruská disidentka Natalja Gorbaněvská dostala zlatou pamětní medaili Univerzity Karlovy. Gorbaněvská byla jednou z takzvaných osmi statečných, kteří v srpnu roku 1968 v Moskvě protestovali proti tehdejší okupaci Československa.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nový rektor Univerzity Karlovy

Novým rektorem Univerzity Karlovy bude Tomáš Zima, bývalý děkan první lékařské fakulty. Jako jediný kandidát postoupil do třetího kola. V něm od Akademického senátu dostal 42 ze 70 hlasů. Do funkce rektora nastoupí v únoru. V čele univerzity by měl být až do roku 2018. A právě ve studiu vítám nově zvoleného rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu 508. rektorem UK je lékař Zima

Proděkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy si za pár měsíců vymění titul. Akademický senát vysoké školy jej včera krátce po obědě zvolil 508. rektorem – tedy jednou z nejvýznamnějších osobností Prahy. Funkce se ujme v únoru příštího roku, a pokud ho prezident Miloš Zeman jmenuje, povede největší českou univerzitu čtyři roky.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektoři se vzepřeli Zemanovu kádrování

Prezident Miloš Zeman si před oslavami státního svátku proti sobě popudil akademickou obec. Většina vysokoškolských rektorů se odmítla zúčastnit pondělního ceremoniálu předávání státních vyznamenání na Pražském hradě. Vadí jim, že Zeman bezprecedentně vyškrtl dva jejich kolegy – Libora Grubhoffera a Mikuláše Beka – ze seznamu pozvaných hostů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Letošní držitelé nejvyšších státních vyznamenání

Řád Tomáše Garrigua Masaryka Erazim Kohák za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva. Český filozof a publicista se často zabývá ekologickými tématy. V letech 1948–1989 žil v exilu, kam jeho rodiče emigrovali proto, že patřili k nekomunistickému odboji. Kohák byl členem Ústředního výkonného výboru Čs. sociální demokracie v exilu, dodnes je členem ČSSD, patřil mezi neformální poradce Vladimíra Špidly.




         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze