Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       O vyhořelý zámek má zájem norský podnikatel

O vyhořelý zámek má zájem norský podnikatel


Zahrádky - O zámek v Zahrádkách na Českolipsku, který letos v lednu vyhořel, má zájem norský podnikatel Erik Berg. Na zámek, kde by rád provozoval hotel, se už také přijel podívat. Pokud dojde k dohodě mezi ním a Karlovou univerzitou, která zámek vlastní, mohl by se Nor také finančně podílet na jeho rekonstrukci.
"Jeho záměry se zámkem jsou shodné s tím, jak zámek fungoval, než vyhořel. Rád by tu totiž provozoval hotel," uvedla starostka Zahrádek Milena Brožová. "Erik Berg si během své návštěvy v Zahrádkách prohlédl nejen zámek, ale také celé jeho okolí a navštívil i nedalekou přírodní rezervaci Peklo."
Norského podnikatele, který už ve své rodné zemi rozvíjí hotelovou síť, pozvalo na Českolipsko vedení radnice v České Lípě. Erik Berg totiž spolupracuje s radnicí v norském Molde, které je partnerským městem České Lípy.
"Erik Berg se už dlouhodobě zabývá možnostmi investování do oblasti cestovního ruchu v České republice. Podle svých slov uvažuje například o výstavbě nového hotelového komplexu nebo rekonstrukci historického objektu," řekla Markéta Aulová, mluvčí radnice v České Lípě. "U nás jsme norskému podnikateli nabídli volné plochy v Sokolské ulici vedle kulturního domu Crystal a vedle domu s kavárnou Union."
To, zda se nakonec pro nějakou investici na Českolipsku Erik Berg rozhodne, zatím není jasné. Například o působení v Zahrádkách bude dále jednat s Karlovou univerzitou. "Jeho zájem o zámek je ale vážný. Nejprve si však přál mít přesné informace o tom, kolik bude stát celková rekonstrukce a také to, v jaké formě by tu mohl fungovat. Zda by došlo například k pronájmu nebo odprodeji," objasnila starostka Brožová.
Podle starosty České Lípy Petra Skokana, který schůzku norského podnikatele a zástupců pražské univerzity zprostředkoval, slíbila univerzita, že do Norska poskytne veškeré údaje k možnému prodeji či pronájmu. "Obě strany se navíc dohodly, že budou společně hledat možnosti získání grantů z Evropské unie," objasnil Skokan. Česká Lípa má podle mluvčí Markéty Aulové na obnově zámku velký zájem, protože po požáru ztratila jediné reprezentativní prostory k ubytování zahraničních návštěvníků regionu. Zámek dříve totiž hojně využívaly spolky, organizace a firmy například pro pořádání mezinárodních kongresů. Bydleli tu také závodníci, kteří jezdili na automobilové závody do nedaleké Sosnové.
"To, že se setkání s norským podnikatelem uskutečnilo, je velká zásluha českolipského starosty. My jeho iniciativu vítáme," dodala Milena Brožová.

Hotel na zámku?
Zámek v Zahrádkách na Českolipsku vyhořel letos v lednu. O budovu projevil zájem norský podnikatel Erik Berg, který by tu rád provozoval hotel. Nor by se mohl finančně podílet i na rekonstrukci zámku.

(mip)


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:14

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze