Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Profesoři chtějí jednat se Špidlou

Profesoři chtějí jednat se Špidlou


Tím, že vysokoškolští učitelé a studenti ve středu vyšli do ulic, aby veřejně upozornili, že léta strádají nedostatkem peněz, jejich boj o více peněz nekončí. Už teď se chystají vyvolat v lednu jednání s vládou.

Mají totiž obavy, že poté, co rozpočet na příští rok nedopadl, jak si představovali, přijdou vysoké školy zkrátka i v roce 2005. "Ve výhledu rozpočtu na příští rok nám chybějí 3 miliardy korun - místo 5,2 miliardy dostaneme 2,6 miliardy. Ale dál to bude ještě horší, protože růst prostředků pro vysoké školy je pro další léta v podstatě nulový," tvrdí předseda Rady vysokých škol František Ježek. Jeho obavy potvrzuje i šéf Vysokoškolského odborového svazu František Barták a chce vyvolat jednání se zástupci ministerstva školství a s premiérem Vladimírem Špidlou. "Doufám že se nám to podaří v lednu, aby to bylo včas, ještě než se začne připravovat rozpočet na rok 2005," řekl Právu Barták. Chtějí přesvědčit premiéra a vládu, že je potřeba změnit koncepci financování vysokých škol a v každém dalším roce přidat do vysokého školství další prostředky. "Z rozhovoru s premiérem usuzuji, že si je vědom, že prostředky vysokým školám nestačí," dodal Barták. Předseda Akademického senátu Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Wilken Engelbrecht uvedl zkušenost z Nizozemska. "Tam nastala podobná situace ve vysokém školství v roce 1983. Až když všichni, pedagogové, rektoři i studenti, demonstrovali pod okny ministerstva, začalo se konečně něco dít," tvrdí Engelbrecht.

Ministerstvo bude žádat víc

Po roce 1989 bylo podle něj české vysoké školství na vysoké úrovni, mělo daleko lepší výchozí pozici než v Polsku či v Maďarsku. Dnes jsou na tom ale tyto země mnohem lépe než my. "Vyspělé země dávají na vysoké školství 15 až 25 procent státního rozpočtu. Česko zatím investuje asi 2 až 3 procenta, ale měla by dávat aspoň 5 až 6 procent. Jsem přesvědčen, že možnosti jsou. Je to jen otázka politické vůle," zdůraznil pedagog. "Vláda i premiér se určitě budou otázkou vysokých škol zabývat, a to brzy. Nejspíše hned po Novém roce, ještě než vypuknou jednání o novém rozpočtu," řekl Právu náměstek ministryně školství pro vysoké školy a vědu Petr Kolář. Šéfka resortu Petra Buzková má podle něj signály, že cesta je tady otevřená, že premiér navýšení peněz pro vysoké školy "předem neříká ne". "Stále platí, že chceme uskutečnit reformu vysokých škol, a proto přijdeme s návrhem, aby byl rozpočet vysokých škol na rok 2005 navýšen víc než tomu je na rok 2004. Konkrétní částku ale zatím nelze říci, protože v roce 2005 nás čeká zcela jiná situace. Budeme již v Evropské unii a všechno bude dražší," tvrdí náměstek. Naplňují se podle něj obavy rektorů, kteří říkají: čím později se plánovaná reforma vysokých škol odehraje, tím bude dražší.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:13

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze