Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vysokoškoláci táhli ulicemi

Vysokoškoláci táhli ulicemi

Při protestu profesorů a studentů musela policie zastavit dopravu na Malé Straně

Malá Strana - Křik i smuteční hudba se včera rozléhaly Starým Městem. Studenti a představitelé vysokých škol tu demonstrovali kvůli katastrofální situaci ve vzdělávání. Upozorňovali na vleklý problém nedostatku peněz.
Asi třísethlavý dav nespokojených studentů a představitelů vysokých škol se po druhé hodině odpolední hrnul Valdštejnskou ulicí k Malostranskému náměstí. Aby mohl průvod projít, musela policie zastavovat dopravu, což rozezlilo zejména řidiče na Malostranském náměstí. "Na rozdíl od nich musím pracovat," rozčiloval se řidič opelu poté, co se z parkoviště na Malostranském náměstí pokusil najet do davu lidí.
Z náměstí se demonstranti přesunuli do Sněmovní ulice, odkud vyslali delegaci k budově sněmovny. U její zdi položili smuteční věnec, zapálili svíčky a vysypali popel z pohřební urny, který měl symbolizovat to, že jsou vysoké školy již po kremaci.
Mnozí z přítomných studentů a zaměstnanců škol považují situaci ve vzdělávání za ostudnou. "Je to krize, nemáme peníze ani na učební materiál. Potřebujeme, aby se to už změnilo," nechal se slyšet jeden z demonstrujících. V metropoli je osm vysokých škol. Z letošního rozpočtu osmnácti miliard korun čerpají značnou část peněz. Kolik přesně? "Nemáme k dispozici čísla za jednotlivé regiony. Nechceme, aby se do toho míchaly ještě regionální vášně, jako jsou mezi Brnem a Prahou," řekla Lubomíra Černá z ministerstva školství.
Palčivým problémem Prahy je také nedostatek kolejí pro mimopražské studenty. "Současná situace je taková, že Univerzita Karlova má asi čtyřicet tisíc studentů a jen deset tisíc lůžek na kolejích," popsal Jan Foniok, člen akademického senátu univerzity. Podle něj je však úroveň pražského vysokého školství překvapivě ještě dobrá.
Ale například studenti pedagogické fakulty se tísní v malých a špatně vybavených posluchárnách. "Ve studovně si můžeme okopírovat maximálně deset stran textu, protože stoletý stroj by prý víc nezvládl. Abych mohla alespoň hodinu pracovat na počítači, musím se dlouho dopředu zapsat na čekací list," nadhodila studentka, která si přála zůstat v anonymitě.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:13

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze