Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Univerzitní profesoři protestovali v ulicích

Univerzitní profesoři protestovali v ulicích


Vysoké školy bez peněz

Poslanci protesty neslyšeli

Praha - Vysokoškolským docentům a profesorům došla trpělivost. Poprvé od listopadu 1989 opustili své učebny a vyšli protestovat do ulic. Nebyli rádi, ale měli pocit, že už nemohou jinak. "Kdyby mi někdo v roce 1989 řekl, že za čtrnáct let budou muset docenti a profesoři vyjít do ulic, odpověděl bych, že je blázen," líčil své rozpoložení František Ježek, předseda Rady vysokých škol. Dnes jsou však podle něj podmínky na univerzitách tak bídné, že je div, že studenti vůbec chtějí studovat. Profesory a docenty rozzlobila Špidlova vláda: přestože slibovala, že bude školství její prioritou, nesplnila to a nenašla pět miliard korun na reformu univerzit. Protestující pedagogové a studenti (do Prahy se jich sjely stovky z celé země) donesli politikům k budově parlamentu urnu s popelem z pomyslných ostatků českého vysokého školství. Školy potřebují peníze na opravy chátrajících budov, koupi chybějících pomůcek a hlavně na reformu. Ta je nutná proto, aby studenti mohli volně přecházet z jedné univerzity na druhou, jako to začíná být běžné všude v Evropě. A další problém: průměrný věk docentů je 58 let. "Akademické sbory vymřou a nebude mít kdo učit," varovali profesoři. Poslancům se včera za demonstranty nechtělo. Před sněmovnou se ukázali jen předseda školského výboru Walter Bartoš (ODS) a na chvíli i ministryně školství Petra Buzková. Té se ve sněmovně nakonec podařilo přesvědčit kolegy, aby vysokým školám alespoň vrátili 150 milionů, které jim chtěli vzít. "Chápu, proč protestují, a souhlasím s jejich pohledem na věc. Ale zároveň jsem členkou vlády a musím vycházet z možností jejího rozpočtu," vysvětlovala, proč nesehnala pět miliard pro univerzity. To, že peníze naléhavě potřebují, se snaží rektoři vysvětlit poslancům už dlouho. Marně. "V Mexiku stávkovali. Celý rok se na univerzitách neučilo. Teprve pak tamní vláda požadavky splnila. Jenomže za to zaplatily děti ztraceným rokem života," řekl rektor Univerzity Karlovy Ivan Wilhelm.

TÉMA na straně A3


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:13

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze