Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Co si čeští studenti myslí o právnických fakultách

Co si čeští studenti myslí o právnických fakultách




Právnické fakulty patří mezi uchazeči o studium k nejžádanějším a zároveň nejobávanějším školám. O svých zkušenostech ze studií práv vypovídají pro Lidové noviny tři studenti z Prahy, Olomouce a Brna.


Barbora Křemenová
5. ročník
PRÁVNICKÁ FAKULTA PRAHA

Myslím si, že systém výuky je příliš anonymní. Uvítala bych, aby se pracovalo v menších kruzích a docházka byla na semináře povinná, člověk by byl aspoň donucen průběžně se připravovat a nevznikal by problém hromady nového učiva, které je potřeba zvládnout ve zkouškovém období v minimálním čase. Takhle je to hodně na osobním přístupu ke studiu - prostě jaký si to uděláš, takový to máš. Práva ale rozhodně nejsou lehká škola, kde stačí všechno se jenom bezmyšlenkovitě nabiflovat. Výuka je masová (cca 600 lidí v ročníku), takže někteří vyučující jsou neosobní a jejich výklad je téměř nemožné sledovat. Na druhou stranu nám přednášejí opravdové kapacity v oboru - lidé, kteří ty zákony tvoří. Svoboda, kterou škola dává, je velká. Například se nevyžaduje žádná docházka, i když se doporučuje. Líbí se mi samotná budova a také někteří spolužáci. Výhrady mám však k organizaci. Z pohledu studenta vládnou fakultě sekretářky, přičemž některé z nich dokážou být jednak velice neochotné a jednak i přes probíhající úřední hodiny zcela nedosažitelné. Rovněž zapsat se na požadovaný zkouškový termín může být celkem boj (zejména s davem spolužáků). Také si myslím, že by měla být zavedena povinná praxe v oboru během studia. Během studia nejsou zkoušky až tak obtížné, jenom závěrečné státnice je až absurdně těžká a obvykle se podaří až na víc pokusů. A vztahy s ostatními studenty? Určitě je na právech víc takových těch arogantních, kariéristických, ne příliš přátelských typů než na jiných fakultách, ale vzhledem k tomu již zmíněnému velkému počtu studentů se v ročníku vždycky pár dobrých lidí najde (já aspoň to štěstí měla). Většinou se tak v prváku v druháku tvoří partičky lidí, co se pak po zbytek studia kamarádí, podnikají spolu nejrůznější akce a náhodně se druží.

Ing. Martin Hájek
3. ročník
PRÁVNICKÁ FAKULTA OLOMOUC

Přijímací zkoušky byly těžké, ale když se člověk připraví, tak se to dá zvládnout. Učil jsem se z knih shrnujících všeobecný přehled a z otázek, které vydávala brněnská fakulta. Určitě je dobré udělat si několik příkladů z logiky, která se dá nacvičit. Úlohy jsou si typově blízké. Studuji už třetí vysokou školu (mám vystudovanou VŠE v Praze a VUT ve Zlíně), takže mohu porovnávat. Právnická fakulta v Olomouci je podle mě na velmi dobré úrovni. Sama škola hodně publikuje, je tu vysoký počet profesorů a docentů. Také spolupráce se světem je velmi dobrá, studenti mají možnost vyjíždět do různých zemí. Jsem spokojen i s kvalitou výuky jazyků. Nelíbí se mi však, že škola neotevírá distanční studium. Účast na cvičeních je povinná na 100 % a zaberou zhruba 12 hodin týdně. Na přednášky chodit nemusíme. Zkoušky jsou velice těžké. V prvním ročníku je postrachem římské právo. V prvním i v druhém semestru je z něho zkouška. Potom jsou to zase postupové zkoušky např. z trestního práva. Na škole se mi velmi líbí vztahy mezi studenty. Není to taková velkovýrobna jako třeba VŠE v Praze. V ročníku nás je 150, takže se celkem známe. Krom toho Olomouc je klasické univerzitní město, takže se tady dát užít studentského života-hospůdky, kluby...

Alexandr Pech
5. ročník
PRÁVNICKÁ FAKULTA BRNO

Přijímací zkoušky byly stresující, zaměřené na dějepis, který od druhého ročníku již téměř nepotřebujete. Občas jsem si připadal, jako když sázíte sportku. Času stráveného ve škole během studia není tolik. Záleží na tom, ve kterém jste ročníku a chodíte-li na přednášky, které nejsou povinné. V prvním ročníku strávíte ve škole zhruba tři dny, ve vyšších ročnících již méně. Účast na seminářích je povinná. Líbí se mi možnost tvorby vlastního rozvrhu a relativní nenáročnost na čas, který nemusíte strávit fyzickou přítomností ve škole. Naopak velkým problémem Masarykovy univerzity jsou koleje. Přesto, že bydlím asi 200 km od Brna, není pro mě jednoduché získat kolej. Koleje dostávají hlavně prváci. V posledních letech je to téměř nemožné. Krom toho je systém přidělování velice neprůhledný. Osobně zvládám zkoušky bez zásadních problémů. Ale znám lidi, kteří je považují za nepřekonatelné. Určitě to není lehká škola. Díky škole mám však spoustu dobrých kamarádů. Na nástěnce u vchodu pořád visí pozvánky na párty či jiné akce, kde se studenti scházejí. V rámci katedry tělocviku se pořádají zájezdy na hory i na vodu. Společenský život, do kterého se dostanete v souvislosti se školou, je velmi bohatý.

Tato rubrika vzniká ve spolupráci s redaktory časopisu o pomaturitním vzdělávání Student In

***

Podíl přijatých studentů na právnické fakulty

PF UP PF UK PF MU PF ZČU Policejní akademie ČR
1999 9 % 11 % 11 % 15 % 15 %
2000 11 % 11 % 10 % 6 % 16 %
2001 9 % 13 % 13 % 7 % 4 %
2002 9 % 16 % 21 % 8 % 11 %
2004 26 % 18 % 13 % 11% 11 %

PF UK - Univerzita Karlova v Praze, právnická fakulta
PF MU - Masarykova univerzita v Brně, právnická fakulta
PF UP - Univerzita Palackého v Olomouci, právnická fakulta
PF ZČU - Západočeská univerzita v Plzni, fakulta právnická




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:15

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze