Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Akademie láká zahraniční vědce

Akademie láká zahraniční vědce


Akademie věd chystá program, který by měl do Čech přilákat špičkové vědce. Problémem české vědy nejsou nejmladší výzkumní pracovníci, ale "dobrý tahounský střední věk", řekla včera na akademickém sněmu předsedkyně Akademie věd Helena Illnerová.
Program počítá na počátku s třemi až čtyřmi vědeckými úkoly s pětiletým řešením. Jejich počet by se postupně zvýšil na 20. Pracovní týmy by měli vést špičkoví vědci naverbovaní v zahraničí. Vyhledávat by je měla pracoviště akademie. Jejich roční plat by se měl pohybovat kolem 800 tisíc korun. Jméno by měl projektu dát významný český fyziolog Jan Evangelista Purkyně.
Šéfka akademie věd si od nového programu slibuje zlepšení situace v české vědě, která ve všech ukazatelích pokulhává nejen za USA a Japonskem, ale i za průměrem členských zemí EU.
Česko podle ní rozhodně nemůže redukovat počet vysokoškoláků ve výzkumu a vývoji. Nyní jich totiž má na tisíc obyvatel necelou polovinu evropského průměru a sotva čtvrtinu ve srovnání s Finskem. Prestiž české vědy ve světě podle Illnerové stoupá, potíže jsou ale s penězi, nákupem přístrojů a získáváním mladých lidí pro vědu.
S financováním vědy a vysokých škol není spokojen také rektor Univerzity Karlovy a předseda České konference rektorů Ivan Wilhelm. Co se týče financování, Česko se podle Wilhelma často srovnává se Slovenskem a pobaltskými státy. Z takového srovnání vychází o trochu lépe.
Se zeměmi Evropské unie se ale srovnávat nemůže a s poměrně mladým členem unie Finskem už vůbec ne. "Tam se nesmíme dívat, to by bylo demoralizující," řekl. Finsko je v posledních letech podle něho nedostižným vzorem, světovou špičkou, stejně jako USA, Japonsko a Kanada.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:15

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze