Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vystavují Etiopskou bibli

Vystavují Etiopskou bibli


Etiopskou bibli, kterou daroval v roce 1959 císař Haile Selasie I. Univerzitě Karlově, uložili ve středu do vitríny ve výstavní síni Paláce šlechtičen v Brně. Sdělila to Právu Lucie Zahradníčková z programového oddělení Moravského zemského muzea. Unikát je nyní ozdobou expozice Východní křesťanství, potrvá do konce ledna. Karlova univerzita vlastně vůbec poprvé zapůjčila Etiopskou bibli na výstavu, říká kurátor výstavy Oldřich Neužil. Nejvzácnější exponát hodnotí jako dokonalou ukázku etiopského knihařského řemesla. Bible je silně zlacená, obsahuje polodrahokamy a filigrány (splétané tenké zlaté vlasce). Veřejnost mívá příležitost vidět Etiopskou bibli jen při otevírání pokladu naší nejstarší univerzity. Podle Neužila není bible příliš stará, ale je solitérem. S Karlovou univerzitou jedná muzeum o zapůjčení koruny hlavy arménské církve z 9. století. Druhým unikátem je kompletní ikonostas z bardejovského muzea.

(tr)


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:15

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze