Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Verheugen: univerzitu do Terezína

Verheugen: univerzitu do Terezína

Myšlenku vytvořit z Terezína mezinárodní univerzitní město podpořili včera na tiskové konferenci v Terezíně Günter Verheugen, komisař pro rozšíření EU, a komisařka pro životní prostředí Margot Wallströmová. Oba strávili dopoledne při prohlídce obnovy města po povodních a při návštěvě Muzea ghetta iMagdeburských kasáren. Provázeli je ministr životního prostředí Libor Ambrozek a starosta Jan Horníček. "Jestliže se ukáže životnost Europrojektu Terezín, a o tom rozhodne především samotná ČR, mohl by být podpořen nejen ze strukturálních fondů, ale i z dalších prostředků Unie", odpověděl komisař na dotaz, nakolik lze při projektu počítat s pomocí EU. Dodal, že Terezín by neměl být jen památníkem, ale živým univerzitním městem evropské mládeže. Podle Wallströmové by se město idíky své poloze mohlo stát centrem kultury, vzdělávání a setkávání. "Pokud budou existovat i demonstrovat aktivní nacisté a fašisté, nesmíme v EU přestat bojovat za demokracii," zdůraznila. "Mým přáním je, aby každý občan EU navštívil aspoň jednou v životě místa, jako je Terezín, aby každý věděl, že za demokracii se musí bojovat," řekl Verheugen Právu. Soudí, že Česko by po vstupu do EU mohlo hrát roli spojujícího článku mezi starými a novými členy. Ministr zahraničí Cyril Svoboda ve včerejším Radiofóru potvrdil, že při rozhovoru s komisařem Verheugenem se dozvěděl o návrhu Německa a dalších pěti členů Unie, které přispívají do unijního rozpočtu víc, než dostávají, na snížení stropu členského příspěvku po roce 2007. Připustil, že to může ztížit příští rozšíření o Bulharsko, Rumunsko a další státy, protože peněz pro nováčky ubude.

(kov, lan)


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:14

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze