Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Než přijdou studenti do města, zaplatí stát 100 milionů

Než přijdou studenti do města, zaplatí stát 100 milionů


Terezín - Na stole v obřadní síni terezínské radnice stojí krabice vysoká asi třicet centimetrů. Radek Vraný z Městského úřadu ji otevírá a vyjímá z ní šest tlustých fasciklů papírů, řádově stovky stránek - projekt přeměny města na univerzitní centrum.
Projekt už Terezín promyslel do nejmenších podrobností. Ví se, ve kterém konkrétním domě bude kolej a kde studovna.
"Příští rok se projekt univerzity bude ucházet o peníze z evropských fondů. Zároveň začne výsadba nové veřejné zeleně, sportovního stadionu a bývalé jízdárny. Ta bude sloužit jako aula či koncertní sál," říká koordinátor projektu Tomáš Pápol. Už napřesrok se rozjedou výběrová řízení na opravu velkých kasáren, naplánovanou na rok 2005.
Projekt ale neznamená, že by vznikla nová Terezínská univerzita s vlastním rektorem. Naopak zdejší budovy nabídne vláda dvěma nebo třem existujícím vysokým školám, aby sem přesunuly některé fakulty. Budou to nejspíše jak humanitní tak technické obory. První fakulta by se mohla v Terezíně otevřít studentům už za tři roky. Podle odhadů by se počet obyvatel města zvětšil asi o 1800 lidí a zdejší obyvatelé by našli nové pracovní příležitosti.
Místopředseda rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Michal Kraus včera v Terezíně potvrdil, že státní rozpočet počítá příští rok zhruba se sto miliony korun pro Terezín. Vypracování včera představeného projektu stálo asi milion. Kromě výstavby univerzity počítá projekt ještě s opravou chybějících částí hradeb, které někde probourali vojáci, aby zde vedli silnici. Městu se to vymstilo při povodních. Snadněji se do Terezína dostala voda.

(jp)


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:14

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze