Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Za každou školu rakev

Za každou školu rakev


Univerzitní profesoři budou demonstrovat před sněmovnou

Praha - Vysokoškolští docenti a profesoři dnes zažívají tytéž pocity jako jejich studenti před zkouškou: ovládá je svíravá tréma. Opustí známé prostředí laboratoří, operačních sálů a univerzitních aul a v hojném počtu vyjdou do ulic. Ve větším měřítku a v centru Prahy budou demonstrovat vůbec poprvé. A hodně jim záleží na tom, aby se jim jejich dnešní protest před Poslaneckou sněmovnou vydařil. Politiky chtějí přesvědčit, že pokud vysokým školám po čtrnáctiletém půstu konečně nepřidají miliardy korun, univerzity přestanou studentům poskytovat kvalitní výuku. A za pár let po vstupu Česka do Evropské unie nebude mít vysokoškoláky kdo učit, protože všichni kantoři odejdou na zahraniční školy. "Až politici uvidí, že do ulic musely vyjít takové kapacity, možná si uvědomí, že je situace neudržitelná," míní předseda vysokoškolského odborového svazu František Barták. Že by poslanci už dnes univerzitám při schvalování rozpočtu "přiklepli" požadovaných pět miliard navíc, neočekává. "Je pozdě. Ale chceme je přesvědčit, aby to napravili aspoň příští rok," vysvětluje Barták. Premiérový protest se odehraje hlavně v jeho režii. Nejvíc protestujících má "dodat" pražská Univerzita Karlova. Přijedou však i pedagogové z Liberce, Olomouce a Brna, odkud jsou vypraveny zvláštní autobusy a železniční vagon. Nejdřív se pražským Malostranským náměstím rozezvučí swing a jazz. Hudební nástroje budou mít v rukou muži, kteří mnohem častěji drží skalpely. Hrát bude dixieland 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Pak se shromáždění (počítá se s účasti zhruba pěti set lidí) vydají na pochod směrem k budově Poslanecké sněmovny. Poslancům přinesou obrovskou tabuli, na níž bude připevněna "pitevní zpráva" všech 24 veřejných vysokých škol. Olomoučtí pedagogové přivezou ještě 24 cukrářských rakviček (pro poslance rozpočtového výboru) a urnu s popelem, který rozpráší kolem sněmovny. Tu si připravili už včera, kdy při protestu v Olomouci spálili ostatky českého vysokého školství.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:13

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze