Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Dětské nemocnice: která je na odstřel?

Dětské nemocnice: která je na odstřel?

Ministerstvo zdravotnictví navrhlo zrušit několik desítek oddělení a klinik. Ty hlasitě protestují

Téma DNES

Dětí se rodí stále méně. Ale nemocniční oddělení zůstávají takřka v plném počtu. Některá napůl zejí prázdnotou. Ministerstvo zdravotnictví navrhlo radikální škrty.

Praha - Pražský Karlov, Mělník, Vrchlabí, Rýmařov. To jsou jen namátkou jména dětských oddělení nemocnic, která ministerstvo zdravotnictví zařadilo na předběžný seznam těch, jež by měla skončit. O koncepci pediatrie v České republice, jejíž první verzi se MF DNES podařilo získat, jednala včera ministryně zdravotnictví Marie Součková s řediteli některých nemocnic a s experty na léčbu dětí. Zatím bez závěru, bude se dál jednat. V zemi by nicméně mělo v průběhu příštích let zmizet celkem 1639 lůžek z dnešních 7053.

Poloprázdná oddělení

I mnozí lékaři připouštějí: některá dětská oddělení nejsou využita a jejich provoz stojí zbytečné peníze. Myslí si to i vědecký sekretář České pediatrické společnosti Jozef Hoza. Shodou okolností vede špičkovou kliniku v Praze na Karlově, již také navrhlo ministerstvo zrušit a zčásti přestěhovat jinam. "Jsem mezi dvěma kameny. Jedním je klinika, kterou vedu, a druhým potřeba vyrovnat se s tím, že dětských lůžek máme v zemi nadbytek," potvrdil Hoza. Podle něj však nelze vzít kružítko a měřit každé stejným metrem. Například jeho klinika ošetřuje více než z poloviny mimopražské děti. Rušení by se proto podle něj mělo týkat spíš menších nemocnic. S tím však zase logicky nesouhlasí starostové měst.

Dál, ale za lepším?

Starosta Ivančic Vojtěch Adam původně pracoval v ivančické nemocnici. I ona se ocitla na "seznamu". Adam je rozhořčen: "Nejbližší pediatrie je v Brně. Neumím si představit, jak by se fakultní nemocnice starala o děti, které zas nejsou tak nemocné, aby musely ležet přímo tam," říká. "Dospělá chirurgie u nás operuje i děti od dvou let. Kde teď budou ležet? Ať mi nikdo neříká, že mezi dospělými." Velké nemocnice namítají, že ty malé nedokážou zajistit tak dobrou péči. "Mám některé špatné zkušenosti s nemocnicemi v brněnském okolí. Děti jsou tam vyšetřovány, léčeny - a pak s komplikacemi odesílány k nám," uvedl Otakar Teyschl z kliniky dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie v Brně. Podle něj je to i neekonomické. Ředitel nemocnice v Bohumíně Svatopluk Němeček si s ministerskými návrhy hlavu nedělá. "Už jsem takových návrhů slyšel, stanoviska se mění týden co týden, beru je proto s rezervou." Nicméně první nemocnice už zavírají. Bílovec pediatrii zavřel už před časem a v Rýmařově skončí k 15. prosinci. Kraj tamější dětské oddělení nezaregistruje kvůli nedostatku erudovaných lékařů.



Dětské nemocnice, o jejichž zrušení ministerstvo uvažuje

V každém regionu vybrána zařízení s nejvyšším počtem lůžek.

Hlavní město Praha
Nemocnice Mil. sester sv. K. Boromejského 48
Všeobecná fakultní nemocnice 79

Středočeský kraj
Nemocnice Mělník 43
Nemocnice Nymburk 44

Jihočeský kraj
Nemocnice Č. Krumlov 30
Nemocnice Prachatice 37

Plzeňský kraj
Nemocnice Stod 20

Karlovarský kraj
NEMOSPLUS s.r.o., Ostrov 31
Nemocnice Sokolov 34

Ústecký kraj
Nemocnice Kdaň 42
Nemocnice Teplice 69

Liberecký kraj
Nemocnice J. n. Nisou 39

Královéhradecký kraj
Nemocnice Nový Bydžov 32
Oblastní nemocnice Rychnov nad Kněžnou 40

Pardubický kraj
Nemocnice Litomyšl 29
Nemocnice Vysoké Mýto 12

Kraj Vysočina
Nemocnice v Třebíči 52

Jihomoravský kraj
IN Boskovice a.s. 56
Nemocnice Ivančice 35

Olomoucký kraj
Nemocnice Šternberk 40
Nemocnice Prostějov 55

Zlínský kraj
Nemocnice v Kroměříži 50
Městská nemocnice ve Valašském Meziříčí 36

Moravskoslezský kraj
Nemocnice s poliklinikou Havířov 74
Městská nemocnice Ostrava 113

Celkem: 1 639 lůžek

Průměrné využití: 68,6 % (stř. Čechy 57 %, Vysočina 76,2 %)

Úspora: 720 mil. až 900 milionů do roku 2006

MINISTRYNĚ PROTI PEDIATRŮM. Včera si ministryně zdravotnictví Marie Součková pozvala ředitele některých nemocnic a experty na léčbu dětí, aby s nimi probrala možné snížení počtu dětských lůžek v nemocnicích.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:13

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze