Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Nejvíce si polepší učitelé a vědci

Nejvíce si polepší učitelé a vědci

Právě se chystají nové platy pro státní zaměstnance

Praha - Učitelé, vědci a náměstci na ministerstvech se už mohou těšit na nové platové výměry, které se pro ně právě připravují. Právě tyto profese patří k těm šťastnějším, které si nejvíce polepší díky nové šestnáctistupňové platové tabulce. Lékaři, učitelé, vědci a státní úředníci budou dostávat mzdy podle nové stupnice už od začátku ledna. Učitelé základních škol budou mít k měsíčnímu výdělku navíc 2900 korun, špičkoví vědci až 3200 korun. Ředitelé škol a šéfové úřadů teď zkoumají, jak své zaměstnance do nové platové stupnice zařadit. Jinými slovy - přemýšlejí, komu přidají více a komu méně. "Ještě to nemám hotové, ale pracuji na tom," potvrzuje ředitel turnovské základní školy Karel Bárta. Ministerstvo práce a sociálních věcí sice vypracovalo přehled všech profesí a jejich zařazení v platové tabulce, ale konečné slovo nechalo na ředitelích úřadů, škol a nemocnic. Například učitel základní školy se může z dnešní deváté třídy posunout do jedenácté až dvanácté třídy. Někteří z ředitelů jsou však na rozpacích, jakými příkazy se při rozhodování řídit. "Z ministerstva školství máme pokyn, že většina učitelů má být ve dvanácté třídě, ale z ministerstva práce, že v jedenácté. Tak čekáme, co bude," říká ředitelka jedné pražské školy. Pro učitele to znamená, že buď bude brát o 1600, nebo o 2900 korun více. Radost z vyšších mezd jim však bude kalit zrušení třináctých a čtrnáctých platů. Kromě učitelů by mělo dostat více peněz i šest stovek špičkových vědců. V jejich případě by mělo zvýšení platu činit až tisíce korun navíc měsíčně. Ti s dvacetiletou praxí by měli základní plat 23 tisíc korun. "Problém je, že nám v rozpočtu chybí 90 milionů korun," říká Jiří Rákosník z Akadem ie věd. Co z toho vyplývá? To, že bude méně peněz na osobní ohodnocení a příplatky. Většina ostatních profesí si spíše pohorší, protože měsíční zvýšení mzdy jim nevyrovná to, o co přijdou kvůli odňatým třináctým platům. Je to i případ Josefa Brázdy, který má na pražském finančním úřadu na starosti oceňování věcí pro exekuce. Příští rok si polepší měsíčně asi jen o čtyři sta korun hrubého. Podobně jako on na tom bude většina z půl milionu státních zaměstnanců.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:12

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze