Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Maminky bojují za nemocnici

Maminky bojují za nemocnici


Dětská klinika prodělala rekonstrukci za miliardu korun. Teď má být zrušena

Praha - Už od 1. ledna by měla přestat existovat Klinika dětského a dorostového lékařství Na Karlově. Areál, který byl před sedmi lety zrekonstruován bezmála za jednu miliardu a je nejmodernější v republice, by měl být z rozhodnutí ministerstva zdravotnictví zrušen. Pouze 25 ze současných 79 lůžek by mělo být přestěhováno do Thomayerovy nemocnice, která však ani zdaleka nedisponuje potřebným laboratorním zázemím.
Lékaři, ale i pacienti jsou zásadně proti a bojují za zachování současného stavu.
S vedením Všeobecné fakultní nemocnice, pod kterou klinika spadá, však na téma rušení dosud nikdo nehovořil. "Snažili jsme se, zatím neúspěšně, tyto informace ověřit. Víme jen, že proběhlo jednání mezi ministerstvem zdravotnictví a řediteli nemocnic v Krči a Motole. Od nich jsme se dozvěděli o plánovaném rušení," vysvětluje ředitel VFN Martin Holcát.
Už ve středu by však mohlo být jasněji, ke schůzce jsou na ministerstvo zdravotnictví pozváni všichni ředitelé pražských nemocnic. Klinika dětského a dorostového lékařství se specializuje na dědičné poruchy metabolismu. "Máme tady takové vybavení, že jsme schopni do dvou hodin po odebrání vzorků určit přesnou diagnózu, po přestěhování do Krče by to nebylo možné," říká doktor Václav Vobruba z jednotky intenzivní péče, která má deset lůžek pro děti a stejný počet pro maminky. "V Krči se s lůžky pro maminky nepočítá," tvrdí Vobruba.
Proti rušení kliniky protestuje také 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy. "Bez této kliniky by nemohl pokračovat výzkum. Tady se totiž nemoc nejen léčí, ale i studuje," upozorňuje děkan fakulty Štěpán Svačina.
Paradoxem je, že klinika získala také čtyři ceny ministerstva zdravotnictví, které právě teď rozhoduje o jejím zrušení. "Na ministerstvu rozdělili Prahu kružítkem a vyšlo jim, že 25 lůžek stačí, bohužel vůbec netuší, že je tady vybudovaný areál, kde všechno navazuje na sebe a který hlavně pomáhá dětem z celé republiky," rozčiluje se ředitel Holcát.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:12

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze