Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Kraus brzdí: vysokým školám chce ubrat 150 miliónů

Kraus brzdí: vysokým školám chce ubrat 150 miliónů


O tom, zda vysoké školy přijdou příští rok o 430 miliónů korun nebo "jen" o 150 miliónů, dnes rozhodnou poslanci rozpočtového výboru. Jeho místopředseda Michal Kraus původně přišel s návrhem vzít jim vyšší částku. Ostrý nesouhlas vysokoškolské veřejnosti a jednání se zástupci ministerstva ho ale zřejmě vedly k tomu, že dnes svou "pokutu" sníží. Částku 430 miliónů korun chtěl Kraus převést na jiné účely v resortu. Podpořil ho i šéf KDU-ČSL a předseda rozpočtového výboru Miroslav Kalousek. Odůvodnili to tím, že ministerstvo plýtvá.

Provokace, či legrace?

"Návrh, že vysoké školy nedostanou peníze, protože se státní správa dopustila nějaké chyby, považujeme za komický. Je to vůči vysokým školám krajně nezodpovědné. Navíc rozpočtový výbor má řadu možností, jak ministerstvo kontrolovat, tak proč to neudělal?" řekl včera Právu šéf Vysokoškolského odborového svazu František Barták. Za pokus o provokaci považuje úmysl poslanců iniciátor výzvy "Počítejte s námi", která v únoru upozornila na finanční problémy vysokých škol, Petr Bilík z Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. "Možná je to od poslanců dobrý úmysl vyprovokovat nás, abychom šli do ulic bojovat za víc prostředků pro vysoké školy," soudí Bilík. Míní však, že může jít o cílenou provokaci vůči ministerstvu. "Jsou to jasné náznaky, že nesouhlasí s jeho koncepcí a že by v budoucnu chtěli změnu v jeho vedení. Jenže fakt je ten, že jediná seriózní analýza stavu vysokého školství vyšla od tohoto ministerstva," zastává se svých "nadřízených" Bilík. "Ne, nejedná se o cílenou provokaci či o náročný politický tah s promyšlenou koncepcí. To bychom přeceňovali pohnutky autora návrhu. Pan poslanec Kraus jde prostě cílevědomě za svým a jeho osobní priority se nenacházejí v oblasti vzdělání," reagovala včera ministryně školství Petra Buzková. "Vybral si, bohužel, právě oblasti, na které by ztráta bezmála půl miliardy dopadla obzvláště bolestně - investice do veřejných vysokých škol a do zařízení ústavní péče o děti," řekla Právu Buzková. "Snad nejsem přehnaně optimistická, když spoléhám na zdravý rozum poslanců, nejen těch koaličních, a věřím, že panu poslanci jeho návrh neprojde," dodala. Sám Kraus včera na dotaz Práva označil úvahy o provokacích za "spekulace zaměřené špatným směrem". Jak řekl, poslanci, kteří návrh podporují, jen chtějí, aby ministerstvo předkládalo návrhy rozpočtu tak, aby bylo jasné, na co budou peníze použity. "A myslím si, že naše gesto vyprovokovalo ministerstvo k tomu, že ve čtvrtek proběhla jednání i na nejvyšší úrovni. Na základě nich jsme se rozhodli, že když nám ministerstvo dá garanci, že část prostředků - kde nebylo řečeno, na co budou použity - podloží konkrétními projekty, slevíme. Nebudeme navrhovat snížení rozpočtu o 430 miliónů korun, ale o 150 miliónů," prohlásil Kraus s tím, že s kolegy chtějí eliminovat obavy vysokých škol.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:12

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze