Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Pacienti leží na chodbách, varují lékaři

Pacienti leží na chodbách, varují lékaři



Ministryně zdravotnictví čelí silné kritice: odvolává ředitele, ruší dětské kliniky, ale krizi prý neřeší

Marie Součková prožívá horký podzim. Její odchod žádá asociace nemocnic a hejtmani, lékaři chystají protesty. Včera se byla na jednom z nich zpovídat.

Praha - Je krátce před desátou hodinou dopoledne. Seminární místnost děkanátu lékařské fakulty se plní rozčarovanými šéfy klinik, zástupci akademického senátu i řadovými zaměstnanci, celkem jich je asi sto padesát.
„Někdo mi zasedl místo! Když v tomhle státě někdo zaváhá, hned mu někdo sedí na židli,“ vtipkuje předseda dozorčí rady Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Bohumil Matouš. Souvislost bonmotu s odvoláním ředitele této nemocnice Martina Holcáta je zřejmá. Shromáždění je protestem proti odvolání ředitele, k němuž sáhla ministryně zdravotnictví Marie Součková poté, co ji v médiích napadl hejtman Petr Bendl. Ten řekl, že středočeští pacienti nesmějí na pokyn ministerstva zdravotnictví do Prahy. Kdežto podle Součkové vydal takový pokyn právě Holcát.
To je nedorozumění, brání se vedení věhlasné, ale i hodně zadlužené nemocnice a v kuloárech se špitá o jiném důvodu: ředitel veřejně kritizoval záměr ministerstva zrušit v nemocnici špičkovou dětskou kliniku. „U nás leží pacienti i na chodbách,“ upozorňuje děkan lékařské fakulty Štěpán Svačina a kritizuje ministerské úředníky za jejich slova, že lůžka ve fakultních nemocnicích jsou nevytížená.
Součková se naopak zlobí, že návrhy na rušení oddělení určené teprve k diskusi se už objevují v novinách. Tento týden se její náměstek Milan Špaček dokonce snažil tvrdit, že například záměr zavřít ve Všeobecné nemocnici špičkovou dětskou kliniku nikdy neexistoval. V dokumentu, který získala MF DNES, je to však černé na bílém.
Kritika se teď na hlavu Součkové sype z mnoha stran. K odchodu ji vyzvala i Asociace českých a moravských nemocnic. Prý jim nařizuje zvyšovat lékařům platy, ale nezajistí jim na to peníze. V prohlášení, v němž asociace rozebírá kroky ministryně, začíná každý odstavec slovy: údiv, rozpaky, rozhořčení, mrazení, zděšení.
„V naší nemocnici se bude zvýšení platů vyplývající ze mzdové tabulky řešit tak, že nám sníží osobní ohodnocení,“ rozhořčuje se šéf Kardiocentra pražské motolské nemocnice Jan Škovránek. A ředitelé nemocnic ministryni vytýkají: Náklady nám stoupnou o deset procent, ale vy přidáte jen dvě.
Jenže už i ta dvě procenta jsou trnem v oku pro změnu ambulantním lékařům, protože oni nedostanou navíc nic. A tak chystají protesty, že vláda nadržuje nemocnicím.
Cestu ven z krize v resortu, jemuž bude v příštím roce chybět až 16 miliard korun, mezitím hledá koaliční zdravotnická komise. Zatím se však shodla jen na šestimiliardové finanční injekci, reforma je v nedohlednu. Sama Součková coby šéfka komise je otrávená. „Točíme se v bludném kruhu, není politická vůle dospět k dohodě.“
Lidovecká senátorka Zuzana Roithová oponuje: „Pokud nejsou viditelné výsledky, je to výsledek špatného řízení komise.“


Kontroverzní kroky ministryně Součkové
odvolání ředitele Všeobecné fakultní nemocnice jako výsledek sporu s hejtmanem Petrem Bendlem o přijímání středočeských pacientů v pražských nemocnicích

záměr zrušit mimo Jiné špičkovou dětskou kliniku v Praze na Karlově. Ministerští úředníci se jej nejprve snažili zapřít, když pak příslušný dokument pronikl na veřejnost, ministryně oznámila, že návrh, který počítá se zánikem téměř padesáti dětských oddělení v celé zemi, Je "Jen pracovní".

zatím bezvýsledné někollkatýdenní Jednání koaliční zdravotní komise, kterou vede ministryně a která se zabývá reformou zdravotnictví


NEUSPĚLA. Výroky ministryně zdravotnictví Marie Součkové před lékaři shromážděnými na pražském děkanátu lékařské fakulty vyvolávaly nespokojený šum či nechápavý údiv.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:12

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze