Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Součková lékařům vysvětlovala odvolání Holcáta

Součková lékařům vysvětlovala odvolání Holcáta


Novým šéfem Všeobecné fakultní nemocnice by se měl stát Horák

Před 150 pracovníky I. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí stanula v pátek ministryně zdravotnictví Marie Součková, aby jim vysvětlila, proč odvolala ředitele nemocnice Martina Holcáta.
Sál nabitý k prasknutí přednosty a primáři klinik měl ale většinou klidnou atmosféru a věcnou diskusi. Jen občas slova ministryně vyvolala šum, údiv nebo potlačovaný smích. Účastníci nakonec navrhli Součkové, aby na místo ředitele jmenovala dosavadního náměstka nemocnice doktora Pavla Horáka.
Součková na faktech vysvětlila, že žádný pokyn k tomu, aby nemocnice nepřijímala pacienty ze Středočeského kraje, nevydala a Holcáta odvolala kvůli tomu, že to byl on, kdo zástupcům Středočeského kraje oznámil, že jeho nemocnice nebude od 15. listopadu přijímat akutní pacienty ze Středočeského kraje. „Bylo tak závažné pochybení, že jsem neměla jinou volbu než Holcáta odvolat,“ řekla ministryně. Holcát na shromáždění také byl a seděl v první řadě. Během jednání nepromluvil, ale po skončení Právu řekl, že to není pravý důvod. „Ten je v tom, že jsem bojoval za to, aby zůstala zachována dětská klinika na Karlově, kterou ministerstvo uvažovalo přesunout do Krče. A také kvůli špatné komunikaci s ministryní... Teď si odpočinu a potom se uvidí, co budu dělat. Jsem lékař,“ řekl Právu Holcát.
Děkan fakulty profesor Štěpán Svačina ostře kritizoval ministerské úředníky, kteří prý ministryni dávají špatné údaje k jejímu rozhodování. Ministryně řekla, že pokud diskuse nad dětskými lůžky v Praze ukáže, že Praha potřebuje všechna, rušit se nebudou.
Nakonec účastníci přijali prohlášení, v němž nesouhlasí s důvodem odvolání Holcáta a požadují, aby novým ředitelem byl jmenován doktor Pavel Horák.
Součková doporučení lékařů zváží, s Horákem se chce sejít. Podle ní se musí vypořádat s mnohamiliónovým dluhem nemocnice, třeba odprodejem nepotřebných budov.
Horák Právu řekl, že jeho cílem je, aby nemocnice se stala skutečně špičkovým lékařským pracovištěm. V nemocnici již pracuje několik let jako náměstek.
Všechny pražské nemocnice budou i nadále sloužit pacientům ze Středočeského kraje.

Bendl: ministryně má falešného viníka

Ke kauze se v pátek opět vyjádřil i středočeský hejtman Petr Bendl (ODS), který ji vyvolal. Odvolání Holcáta považuje za „potvrzení faktu, že ministryně chápe obsah Holcátova dopisu včetně jeho slov o ukončení zdravotní péče pro občany Středočeského kraje jako on“. Podle hejtmana ministryně „vytváří falešného a jediného viníka v osobě Holcáta“ a to „ukazuje, že v resortu vládne zmatečnost a nejsou v něm jasně vymezeny kompetence“.
Vedení středočeského klubu krajských zastupitelů ČSSD trvá na odstoupení hejtmana Bendla. „Považuji za zcela oprávněné, že na něj ministryně zdravotnictví podala trestní oznámení, protože Bendl překročil veškeré meze slušnosti,“ řekl v pátek předseda klubu Richard Dolejš. Klub ČSSD zatím nechá na svědomí hejtmana, zda vyhoví jejich výzvě. Pokud ale soud dá za pravdu ministryni Součkové a rozhodne, že Bendl šířil poplašnou zprávu, sociální demokraté navrhnou zastupitelstvu odvolání hejtmana, ujistil Dolejš.
Bendla pokládá za člověka, který se chce za každou cenu zviditelňovat. Vadí mu, že si chce na tak závažné věci „ohřát svou politickou polívčičku“. Nechápe, jak si může dovolit strašit občany a vyvolávat v nich nejistotu, že jim jde o životy. „Překročil veškeré meze nejen právní, ale i morální a měl by se z toho zodpovídat,“ soudí Dolejš.
Klub ČSSD má k práci hejtmana výhrady už delší dobu a k rezignaci ho vyzval už v říjnu 2001. Tehdy sociální demokraty popudily Bendlovy výroky o tom, že druhá etapa reformy veřejné správy může vést ke kolapsu zdravotnických a sociálních zařízení. Kraj vede koalice ODS, US a KDU-ČSL. V pětašedesátičlenném zastupitelstvu má ČSSD 12 členů.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:12

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze