Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Součková chce rušit dětské kliniky, v Praze ale narazila

Součková chce rušit dětské kliniky, v Praze ale narazila


Petr Holub /Od našeho spolupracovníka/

Ministerský materiál s názvem "Koncepce pediatrie" je dosud nejradikálnějším návrhem na likvidaci celých oddělení nemocnic v posledních patnácti letech..


Na veřejnost se dostal plán ministryně zdravotnictví Marie Součkové, která chce zrušit zhruba polovinu dětských klinik. Hlasité protesty vzbudil v Praze, kde lékaři i vědci v čele s rektorem Karlovy univerzity Ivanem Wilhelmem a předsedkyní Akademie věd Helenou Illnerovou brání existenci dětské kliniky na Karlově, součásti Všeobecné fakultní nemocnice.
Podle tiskového mluvčího ministryně zdravotnictví Maria Böhmeho jsou obavy z rušení předčasné. "Jde pouze o pracovní verzi, která se velmi pravděpodobně změní," říká mluvčí. Změnit se může při jednání, které proběhne dnes za účasti ministerských náměstků, ředitelů nemocnic a pediatrů.

Radikální řez do pediatrie

Ministerský materiál s názvem "Koncepce pediatrie" je přitom dosud nejradikálnějším návrhem na likvidaci celých oddělení nemocnic v posledních patnácti letech. Ze 105 dětských klinik v republice navrhuje zrušit osmačtyřicet. Bez ústavní péče pro děti by nadále měla být řada okresů, třeba Český Krumlov, Prachatice, Kutná Hora, Mělník, Rokycany, Sokolov, Teplice, Jablonec nad Nisou, Prostějov, Třebíč. Dvě dětské kliniky bude mít pouze Praha, Plzeň, Semily, Bruntál a Frýdek-Místek.
V Praze chce Součková rušit čtyři dětské kliniky, dvě se naopak rozšíří - nemocnice v Motole a Krči. Místo sedmi tisíc lůžek by mělo na dětskou péči stačit 5400, podle autorů ministerského plánu se tím ušetří až 1,5 miliardy korun ročně.
Ministryně Součková dosud nechtěla předložit svůj návrh potřebné zdravotní sítě a čekala na podrobné koncepce z krajů. Kraje naopak žádaly obecný materiál z ministerstva. Proto překvapilo, že ministryně bez konzultací s kraji a řediteli nemocnic připravila plán, který podrobně popisuje síť v jednom důležitém oboru.
Ministerstvo si před časem vyžádalo radu od České pediatrické společnosti. Experti v ní souhlasili s tím, že stačí pět a půl tisíce lůžek, přitom však upozornili, že není možné škrtat "statisticky", ale s dobrou znalostí místních poměrů.

Plány tvořené od stolu

Vědecký sekretář pediatrické společnosti Jozef Hoza tvrdí, že ministerstvo rady přehlíželo a rušilo kliniky od stolu.
Hoza je zároveň primářem kliniky na Karlově, která podle něho musí být zachována, protože má unikátní pracoviště na léčbu dědičných metabolických poruch. Tento ústav je jediný v republice, v uplynulých patnácti letech do něho byla investována miliarda korun a účastní se světových vědeckých projektů.
Hozu podpořili i rektor Karlovy univerzity Ivan Wilhelm, který považuje zdejší kliniku za jedno z nejlepších vědeckých pracovišť univerzity, a předsedkyně Akademie věd Helena Illnerová. Klinika na Karlově totiž úzce spolupracuje s některými akademickými ústavy.
Ministerský materiál předpokládá, že se vědci přestěhují do nemocnice v Krči. Odbornou úroveň kliniky garantuje 1. lékařská fakulta Karlovy univerzity. Její děkan Štěpán Svačina upozorňuje, že není možné celý ústav budovat od počátku. "Například bychom přišli o to nejdůležitější, tým dvaceti skvělých mladých vědců sestavovaný deset let."


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:12

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze