Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Názory Čechů na rovnost v přístupu ke vzdělání jsou rozporuplné

Názory Čechů na rovnost v přístupu ke vzdělání jsou rozporuplné

Názory obyvatel České republiky na rovnost v přístupu ke vzdělání jsou rozporuplné. Vyplývá to z listopadového šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Téměř dvě třetiny respondentů se domnívají, že kvalitní vzdělání mohou svým dětem zajistit jen bohatí. Přibližně stejný počet lidí však souhlasí s tím, že o stupni vzdělání rozhodují jen schopnosti a vůle studovat.

V průzkumu bylo osloveno 1027 respondentů ve věku od 15 let. V porovnání s minulým rokem se zvýšil podíl lidí, kteří souhlasili s tím, že kvalitní vzdělání mohou svým dětem v České republice zajistit jen majetní lidé.

Toto tvrzení podpořili podle CVVM častěji obyvatelé Libereckého a Moravskoslezského kraje, ženy, lidé považující životní úroveň své domácnosti za špatnou a voliči KSČM. Naopak nesouhlas s výrokem vyjadřovali častěji absolventi vysokých škol, osoby samostatně výdělečně činné, lidé pracující ve vedoucích funkcích, obyvatelé Prahy a Královéhradeckého kraje, lidé s dobrou životní úrovní a voliči ODS.

Nadpoloviční většina respondentů uvedla, že někteří lidé dosáhnou vyššího stupně vzdělání než jiní díky svým schopnostem, a proto "s tím nelze nic dělat". Zároveň se však tři pětiny občanů domnívají, že mnoho nadaných dětí v Česku nedostane šanci studovat.

Ze šetření CVVM dále vyplynulo, že více než tři čtvrtiny oslovených občanů by souhlasily s rozšířením možnosti studia na vysokých školách a také s tím, aby výuka na základních školách byla povolena pouze aprobovaným učitelům. Naopak pouze třetina občanů pokládá za správné zavedení školného na vysokých školách a to, aby byl omezen počet učitelů a byly přidány peníze zbývajícím.


iri hš





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:11

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze