Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       K přijímačkám vás připraví kurz

K přijímačkám vás připraví kurz

Doplnit znalosti pomáhají studentům vysoké školy i specializované agentury


Dostat se na vysněnou vysokou školu není jen záležitostí zájmu o zvolený obor a dobrých znalostí ze střední školy. U přijímaček se totiž velmi často testují věci, které ve středoškolských učebnicích nenajdete.


Řada studentů, kteří chtějí zvýšit své naděje na přijetí k vysokoškolskému studiu, obětuje nemálo peněz a volného času o večerech nebo víkendech na přípravných kurzech.

V posledních letech se maturanti hodně změnili. Dřív jim stačilo dostat se na jakoukoliv vysokou školu, která alespoň přibližně odpovídá jejich zaměření. Dnes jdou za cílem dostat se jen na konkrétní fakultu, kterou si buď vysnili nebo na kterou je směrují jejich rodiče, shodují se majitelé vzdělávacích agentur, které se zabývají pořádáním přípravných kurzů. Právě tito studenti jsou jejich nejčastějšími zákazníky. "Vědí, že spoléhat na to, že je k přijímacím zkouškám stoprocentně připraví na střední škole, se nemusí vyplatit. U mnoha oborů si musí si sami shánět nejrůznější informace, umět si vybrat vhodnou studijní literaturu, 'sondovat' od starších, jak asi ty přijímačky vypadaly," říká Romana Nováková z agentury Tutor.


Vyberte si z nabídky


Kurzů, které mají připravit na přijímací zkoušky, existuje dnes již tolik, že není problém si nějaký najít. Jejich pořádáním se zabývají jak komerční vzdělávací agentury, tak přímo vysoké školy. Jde tedy o to, zvolit si kurz, který bude vyhovovat místem a termínem konání, počtem hodin, náplní a cenou. Nejvíc kurzů se samozřejmě koná v Praze a Brně, některé můžete navštěvovat i v dalších univerzitních městech - především v Olomouci, Ostravě a v Plzni.

Existují kurzy, které trvají jen jedno či dvě odpoledne, kdy se uchazeči naučí základní postupy při přijímacích testech. Dalším typem jsou intenzivní krátkodobé kurzy, které začínají těsně - týden nebo čtrnáct dní - před přijímačkami, zato je během "horkého týdne" navštěvujete denně. Pak existují kurzy jednonebo dvousemestrální. Ty se konají většinou jednou až dvakrát měsíčně polovinu nebo celý akademický rok; některé ve všední dny večer, pro dojíždějící studenty o víkendu.

"Stěžejní jsou kurzy na právnické fakulty a psychologie. Jinak nabízíme kurzy na ekonomické, lékařské, filozofické (politologie, psychologie, sociologie) a technické fakulty," informuje Jiří Kadlec z centra vzdělanosti Amos. "Každoročně projde našimi kurzy do 1000 studentů." Také ve vzdělávacím centru AZ smart se připravují studenti především na práva. "Je o ně stále největší zájem, ale zaznamenali jsme opět i větší poptávku po medicínských oborech. Na podzim akademického roku 2004/05 u nás zahájilo přípravky asi osm set studentů," říká ředitel AZ smartu Martin Vaněk.


Ekonomie i medicína


Agentura Sokrates připraví na přijímací zkoušky ročně přibližně 1500 studentů. "Z toho asi pět set lidí na právnické fakulty, čtyři sta na lékařské a tři sta na ekonomické školy," počítá manažerka agentury Pavla Ranglová. "V právě probíhajícím zimním semestru evidujeme již patnáct set studentů ve všech typech přípravných kurzů," říká Romana Nováková z Tutoru.

Pro adepty ekonomie, medicíny a některých dalších oborů pořádají přípravné kurzy kromě komerčních agentur i samy fakulty. "Naše zkušenosti z přijímacích zkoušek vypovídají o tom, že mnozí uchazeči se při svých středoškolských studiích s jazykovou a komunikační výchovou prakticky nesetkávají," říká Martina Šmejkalová, tajemnice katedry českého jazyka Pedagogické fakulty UK. "Výuka češtiny se často soustředí převážně na literárněhistorickou a literárněvědnou problematiku. Proto považujeme kurzy za nezbytné." To neplatí o právnických fakultách, proto je o tyto kurzy u soukromých agentur největší zájem - jeden semestr stojí od 3280 do 5000 korun.

"Právnická fakulta UK nepořádá kurzy jednak z kapacitních důvodů, jednak kvůli nerovným podmínkám přijímacího řízení," říká proděkan pro přijímací řízení Jiří Hřebejk. "Každoročně se k nám hlásí cca 5700 uchazečů. Pro všechny bychom přípravné kurzy pořádat nemohli. A omezovat počet účastníků kurzu - není to vytvoření nerovných podmínek? Od přípravných kurzů soukromých agentur se distancujeme, ale nemáme prostředky jim zabránit. V letošním školním roce bude pozice tohoto komerčního podnikání zřejmě ztížena o fakt, že nebudou dopředu zveřejněny otázky."


Záruka úspěchu?


Lékařská fakulta v Brně pořádá přípravné kurzy již přes 20 let. "Snažíme se studentům poskytnout možnost, aby nezávisle na úrovni studia na střední škole konfrontovali své znalosti v přímém kontaktu s vyučujícími naší lékařské fakulty. U přijímací zkoušky uspěje asi polovina absolventů kurzů," tvrdí Eva Táborská z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity. "Z toho vyplývá, že kurz není návodem na to, jak udělat přijímací zkoušky, ani zárukou, že jeho absolvent zkoušku udělá. Studenti, kteří se paralelně s návštěvou kurzů intenzivně nepřipravují individuálně, u přijímacích zkoušek neuspějí." Finanční přínos pro fakulty nebývá veliký. Jednotlivé fakulty se shodují, že kurzovné pokrývá většinou pouze nájem učeben a platy pedagogů, kteří v kurzech učí nad rámec svého pracovního úvazku. Pokud se vám nechce vysedávat na přednáškách nebo na kurzy dojíždět, máte ještě jednu možnost: vyzkoušet kurzy po internetu. Od roku 2001 je připravuje firma Scio a vyzkoušelo je již přes osm tisíc studentů.

"Pořádáme kurzy matematiky, základů společenských věd, českého jazyka, právní logiky a letos nově také biologie a obecných studijních předpokladů," říká ředitel firmy Scio Ondřej Štefl. "Velký zájem je zejména o poslední kurz, protože test z studijních předpokladů se dělá na celé Masarykově univerzitě v Brně a na většině oborů na Ostravské univerzitě."

Internetový kurz obecných studijních předpokladů s lektorem stojí 560 korun, bez lektora 375 korun. Že se na svou vysněnou školu dostanete, to vám však nezaručí ani kurz od fakulty, ani od agentury, ani ten po internetu.

Autor je šéfredaktorem studentského serveru ExternĂ­ odkaz www.academica.cz


***


Některé univerzity, fakulty a katedry, které pořádají přípravné kurzy


* Ekonomicko-správní fakulta MU (vysvětlení přístupu) ExternĂ­ odkaz www.econ.muni.cz 950 (6 hodin)

* Lékařská fakulta MU (biologie, fyzika, chemie, botanika) ExternĂ­ odkaz www.med.muni.cz 3000 (49 hodin)

* Právnická fakulta MU (studijní předpoklady) ExternĂ­ odkaz www.law.muni.cz 1.500 (15 hodin)

* Vysoká škola ekonomická (matematika, jazyky) ExternĂ­ odkaz www.vse.cz 2.285 (32 hodin)

* Katedra českého jazyka ZČU (jazyk, literatura) ExternĂ­ odkaz www.pef.zcu.cz 700 (18 hodin)

* Univerzita Palackého (fyzika nebo biologie nebo chemie) ExternĂ­ odkaz www.upol.cz 500 (6 hodin)

* Fakulta informatiky a managementu UHK (matematika nebo Aj) ExternĂ­ odkaz www.uhk.cz 2.200 (50 h.)

* Seznam všech kurzů pořádaných v rámci Univerzity Karlovy ExternĂ­ odkaz http://aw.cuni.cz/UK-506.html

* 1. lékařská fakulta UK (biologie, fyzika, chemie, latina) ExternĂ­ odkaz www.lf1.cuni.cz 4.000 (40 hodin)

* Farmaceutická fakulta UK (biologie, fyzika, chemie, botanika) ExternĂ­ odkaz www.faf.cuni.cz 3.000 (66 h.)

* Matematicko-fyzikální fakulta UK (matematika nebo fyzika) ExternĂ­ odkaz www.mff.cuni.cz 1.400 (34 h.)

* Přírodovědecká fakulta UK (kartografie, geografie) ExternĂ­ odkaz www.natur.cuni.cz 2.000 (48 hodin)


Agentury pořádající přípravné kurzy


* Amos - ExternĂ­ odkaz www.kampomaturite.cz

* AZ - smart - ExternĂ­ odkaz www.az-smart.cz

* Scio - ExternĂ­ odkaz www.scio.cz

* Sokrates - ExternĂ­ odkaz www.institut-sokrates.cz

* Tutor - ExternĂ­ odkaz www.tutor.cz + řada dalších menších agentur nebo jednotlivců



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:10

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze