Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Rektoři: Chceme diskutovat o tom, jak využít peníze navíc

Rektoři: Chceme diskutovat o tom, jak využít peníze navíc

PRAHA 3. prosince (ČTK) - Rektoři chtějí diskutovat o tom, jak by měly být využity peníze, které budou mít vysoké školy příští rok ve svém rozpočtu navíc. Vláda ve středu schválila, že školám během následujících čtyř let dá téměř 11 miliard korun navíc, příští rok mohou počítat s částkou 2,8 miliardy. Část by měla být použita na navýšení státního příspěvku na studenta o deset procent, řekl dnes novinářům rektor Univerzity Pardubice Miroslav Ludwig po zasedání České konference rektorů. Peníze školy získaly, aby mohly uskutečnit plánovanou reformu zaměřenou na zvýšení kvality a konkurenceschopnosti. Reformu spolu se zástupci vysokých škol připravilo ministerstvo školství. Ludwig uvedl, že chtějí s ministerstvem probrat možnosti, jak peníze rozdělit. Podle něj již existuje několik variant.

Rektoři by navrhovali, aby šla větší částka peněz na navýšení příspěvku na studenta. Prostřednictvím těchto peněz by nechtěli financovat jen zvýšení počtu studentů. Měly by sloužit i na pokrytí vnitřních dluhů škol, mezi něž patří poměrně nízké platy pedagogů, ale také vybavení.

Současně se zlepšováním podmínek ve školách by se mělo přistoupit i k jejich financování podle kvality. Rektoři ale považují za obtížné stanovení kvalitativních kritérií, podle nichž se budou školám rozdělovat peníze. Upozorňují na to, že takové podmínky mohou být stanoveny až po důkladné diskusi. Rektoři se na svém zasedání zabývali také zastoupením vysokých škol ve vládní Radě pro výzkum a vývoj. Podle nich v ní nemají dostatečný počet zástupců, který by odpovídal významu škol ve výzkumu a vývoji.

Petra Měšťanová kar



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:10

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze